Wykonanie
Dzisiaj obiad przygotował Luby, wybrał sobie
rybę i przepis na nią w książce "
Ryby są super" wydaną dla Lidla. Ja oczywiście musiałam swoje trzy grosze dodać i wtrącić się lekko, zanim Luby przyszedł z pracy salsa
ogórkowo pomidorowa była już gotowa.
Powiem Wam, że ta salsa jest przepyszna i na pewno zrobię ją jeszcze kiedyś do innej
ryby, albo jeszcze w innej konfiguracji.
Składniki dla 2 osób:kilka plastrów
boczkumała
cebulamały
kalafior podgotowany by był aldente2 kawałki
łososia bez skóry
pieprz świeżo mielony
olej do smażenia3-4 ogóreczki kiszone50 g
suszonych pomidorów (użyłam z Lidla z tygodnia włoskiego)1 łyżeczka pokrojonej w kostkę
papryczki chili1 ząbek
czosnku1 łyżka
miodu1 cm świeżego
imbiru startego na tarce2 łyżki świeżej
kolendry (posiekanej)sok z połowy
cytrynyoliwa z oliwekPołowę
boczku kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na
oleju do chrupkości. Dodajemy pokrojoną drobno
cebulkę, smażymy, następnie dodajemy różyczki
kalafiora i podsmażamy chwilę.Pozostałe plastry smażymy w całości do chrupkości, odsączamy z tłuszczu w ręczniku papierowym.
Ogórki kroimy w kostkę,
pomidory suszone kroimy drobno, dodajemy
chili,
czosnek, mieszamy. Polewamy sosem przygotowanym z
miodu,
cytryny,
imbiru,
oliwy z oliwek. Posypujemy posiekaną
kolendrą.Filety myjemy, osuszamy, doprawiamy
pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości
oleju.Podajemy z
kalafiorem, na wierzch
łososia układamy salsę
ogórkową. Smacznego!