ßßß

Składniki dla 2 osób:kilka plastrów boczkumała cebulamały kalafior podgotowany by był aldente2 kawałki łososia bez skórypieprz świeżo mielonyolej do smażenia3-4 ogóreczki kiszone50 g suszonych pomidorów (użyłam z Lidla z tygodnia włoskiego)1 łyżeczka pokrojonej w kostkę papryczki chili1 ząbek czosnku1 łyżka miodu1 cm świeżego imbiru startego na tarce2 łyżki świeżej kolendry (posiekanej)sok z połowy cytrynyoliwa z oliwekPołowę boczku kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju do chrupkości. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, smażymy, następnie dodajemy różyczki kalafiora i podsmażamy chwilę.Pozostałe plastry smażymy w całości do chrupkości, odsączamy z tłuszczu w ręczniku papierowym.Ogórki kroimy w kostkę, pomidory suszone kroimy drobno, dodajemy chili, czosnek, mieszamy. Polewamy sosem przygotowanym z miodu, cytryny, imbiru, oliwy z oliwek. Posypujemy posiekaną kolendrą.Filety myjemy, osuszamy, doprawiamy pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju.Podajemy z kalafiorem, na wierzch łososia układamy salsę ogórkową. Smacznego!