Wykonanie
"Podeszła do szafki, nalała sobie
herbaty i wzięła kawałek ciasta. Tylko jeden. To będzie ostatnia tucząca rzecz, jaką zje do końca życia. No dobra, do końca miesiąca. Tygodnia. Na pewno dzisiejszego wieczora."Sheila Roberts "Słodsze niż
czekolada"- Co planujesz na weekend?- Nie wiem, może jakąś pastę do
chleba, dawno nie robiłam.- Eeee...pastę? A może ciasto? Weekend bez ciasta to nie weekend, to jak telefon bez zasięgu, auto bez benzyny czy mecz bez bramek, niby takie sytuacje się zdarzają, ale....nikt ich nie lubi:)Nie miałam już kontrargumentów:) Przepis na to cudo dostałam od Mamy.

Składniki:
Biszkopt:5
jajek7 1/2 łyżki
mąki krupczatki5 łyżek
cukru pudruŁyżeczka
proszku do pieczenia5 łyżek zimnej
wodySzczypta
soliSpirytusMasa
jabłkowa:2 kg
jabłek2 opakowania
galaretki agrestowej125 ml
wodyŁyżeczka
żelatyny5 łyżek
cukruBita śmietana:500 ml
śmietany 36%Opakowanie
galaretki cytrynowejWierzch:2 opakowania
galaretki truskawkowejTruskawkiBiałka ubijamy z
solą na sztywną pianę, dodajemy
żółtka oraz
cukier, miksujemy.Masę delikatnie łączymy z
mąką,
proszkiem do pieczenia oraz
wodą. Delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę posmarowaną
masłem i wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 20 min. w 150 st.C. Kiedy
biszkopt ostygnie kroimy go na pół (wzdłuż) i nasączamy
spirytusem.
Jabłka kroimy, podsmażamy z
cukrem, wlewamy
wodę, dodajemy
galaretki agrestowe oraz
żelatynę. Zestawiamy z ognia i dokładnie mieszamy dopóki
galaretki się nie rozpuszczą. Studzimy.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance
wody, mieszamy, odstawiamy.Dokładnie ubijamy schłodzoną
śmietanę, następnie wlewamy ostudzoną
galaretkę cytrynową, miksujemy. Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała.Rozpuszczamy
galaretki truskawkowe w 500 ml
wody, dokładnie mieszamy, odstawiamy.
Truskawki kroimy.Pierwszy
biszkopt przekładamy z powrotem do brytfanki, w której się piekł. Wykładamy masę
jabłkową, na niej układamy kolejny
biszkopt, następnie rozprowadzamy
bitą śmietanę, układamy na niej
truskawki, które polewamy tężejącą
galaretką truskawkową. Ciasto wkładamy do lodówki, aby
galaretka stężała.Smacznego!