Wykonanie
Uwielbiam ciasta z sezonowymi
owocami , a teraz jest czas na
truskawki, a więc i ciasto z ich udziałem.
Biszkopt się pięknie upiekł, masa ubiła, a
truskawki były nawet słodkie...zatem polecam.

Składniki: na
biszkopt:6 jaj3/4 szklanki
cukru1 i 1/2 szklanki
mąki2 łyżki roztopionego
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli
Składniki na masę:500 ml
śmietany 36%200 g
mascarpone6 łyżek
cukru pudru
Dodatki :1
galaretka truskawkowa1
galaretka agrestowa30 dkg
truskawekkilka listków
mięty50 g startej
czekolady
Sposób przygotowania:
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać roztopione
masło.
Żółtka oddzielić od
białek i utrzeć z
cukrem, dodać do
mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić
białka na sztywno ze szczyptą
soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Prostokątną blachę, posmarować
margaryną lub
olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 o C. przez ok. 25 minut.Wyjąć z piekarnika i przełożyć
spodem do góry na deskę. Pozostawić do ostygnięcia.
Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać
mascarpone i puder. Połączyć w całość.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia, a
potem wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy
galaretki będą już zastygnięte wymieszać je łyżką, tak aby powstała galaretkowa masa.

Ciasto przekroić za pomocą dużego
ostrego noża na pół i przełożyć połową masy. Położyć na wierzch drugą część
biszkoptu i rozsmarować na nim resztę masy. Na wierzchu
śmietany ułożyć poprzekrajane
truskawki a łyżką na
owoce nakładać naprzemiennie małymi porcjami obie
galaretki.

Posypać startą
czekoladą i wstawić do lodówki aby masa stężała. Przed podaniem ciasto udekorować listeczkami
mięty. Pokroić na porcje i podawać...Smacznego :)