ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z czerwoną cebulą, żurawiną i białą kiełbasą

Tartaletki z czerwoną cebulą, żurawiną i białą kiełbasą

nazwa

Wykonanie

W wielu polskich domach na Święta Wielkanocne nie może zabraknąć na stole białej kiełbasy.
W związku z tym, że w tym roku po raz pierwszy przygotowuję u siebie śniadanie wielkanocne musiałam wziąć to pod uwagę.
Nie przepadam za taką parzoną z wody.
Chcąc zaskoczyć gości podam im zapiekaną w formie tartaletek.
Konfitura z czerwonej cebuli z żurawiną świetnie się z kiełbasą komponuje.
Myślę, że skorzystacie z takiej propozycji:-)
Składniki: na ciasto:
160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
80 g masła,
szczypta soli,
1 jajko,
odrobina zimnej wody w razie potrzeby,
nadzienie:
2 białe kiełbasy surowe,
250ml śmietany 18% tł.
2 jajka,
sól, pieprz,
3-4 czerwone cebule,
1 łyżka oleju rzepakowego,
2 garści suszonej żurawiny firmy Bakalland,
50 - 80 ml czerwonego wytrawnego wina,
1-2 łyżeczki octu balsamicznego,
1-2 łyżeczki miodu,
tymianek świeży lub suszony do smaku.
Przygotowanie:
Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem foremki do tarty (4), nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Cebulę czerwoną pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, posolić, podlać czerwonym winem. Dusić do miękkości. Namoczyć żurawinę we wrzątku. Dodać do cebuli. Wlać ocet balsamiczny, miód, i świeży tymianek . Odstawić. Na podpieczone spody ułożyć podduszoną cebulę. Z kiełbasy wyciskać mięso formując małe kuleczki, ułożyć na warstwie cebuli. Zalać rozbełtaną śmietaną z jajkami, solą i pieprzem. Zapiekać około 30 minut do zarumienienia. Udekorować gałązkami tymianku.
*Ja upiekłam 4 małe tarty, ale można zrobić jedną dużą.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2016/03/tartaletki-z-czerwona-cebula-zurawina-i.html