Wykonanie

W wielu
polskich domach na Święta Wielkanocne nie może zabraknąć na
stole białej kiełbasy.W związku z tym, że w tym roku po raz pierwszy przygotowuję u siebie śniadanie wielkanocne musiałam wziąć to pod uwagę.Nie przepadam za taką parzoną z
wody.Chcąc zaskoczyć gości podam im zapiekaną w formie tartaletek.
Konfitura z
czerwonej cebuli z
żurawiną świetnie się z
kiełbasą komponuje.Myślę, że skorzystacie z takiej propozycji:-)

Składniki: na ciasto:160 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej,80 g
masła,szczypta
soli,1
jajko,odrobina zimnej
wody w razie potrzeby,nadzienie:2
białe kiełbasy surowe,250ml
śmietany 18% tł.2
jajka,
sól,
pieprz,3-4
czerwone cebule,1 łyżka
oleju rzepakowego,2 garści
suszonej żurawiny firmy Bakalland,50 - 80 ml czerwonego
wytrawnego wina,1-2 łyżeczki
octu balsamicznego,1-2 łyżeczki
miodu,
tymianek świeży lub suszony do smaku.Przygotowanie:Do
mąki dodać kawałki twardego
masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć
ciastem foremki do tarty (4), nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Cebulę czerwoną pokroić w piórka i podsmażyć na
oleju, posolić, podlać
czerwonym winem. Dusić do miękkości. Namoczyć
żurawinę we wrzątku. Dodać do
cebuli. Wlać
ocet balsamiczny,
miód, i świeży
tymianek . Odstawić. Na podpieczone
spody ułożyć podduszoną
cebulę. Z
kiełbasy wyciskać
mięso formując małe kuleczki, ułożyć na warstwie
cebuli. Zalać rozbełtaną
śmietaną z
jajkami,
solą i
pieprzem. Zapiekać około 30 minut do zarumienienia. Udekorować gałązkami
tymianku.*Ja upiekłam 4 małe tarty, ale można zrobić jedną dużą.
