ßßß Cookit - przepis na Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Do mojej kolekcji dołączam kolejne kotlety bezmięsne.
Coraz bardziej mi takie smakują - proporcjonalnie z wiekiem.
Choć w przypadku mojego męża akurat ta zależność jest odwrotnie proporcjonalna ;-)
A szkoda...
Z ciecierzycą nieśmiało zaczynam swoje relacje.
Dla większości krajów Bliskiego Wschodu ikonicznymi daniami z jej udziałem jest humus i falafel.
A mi nie we wszystkich połączeniach smakuje, zwłaszcza w styczności z tahini.
Dlatego jej unikałam.
I muszę stwierdzić, że to oswajanie tu akurat mi pasuje, bo nie ma sezamowego posmaku.
I zastanawiam się dlaczego, bo generalnie sezam lubię, ale w konfiguracji z ciecierzycą coś mi nie leży...
Składniki:
400 g ugotowanej ciecierzycy,
1 cebula,
1 marchewka,
olej rzepakowy,
pół pęczka natki pietruszki,
płatki chilli, sól, pieprz,
bułka tarta + płatki orkiszowe ( można użyć owsianych bezglutenowych i pominąć wtedy również bułkę tartą lub zastąpić ją mąką kukurydzianą),
1 jajko.
+ bułka tarta do panierowania lub mąka kukurydziana.
Przygotowanie:
Ja wcześniej suchą ciecierzycę namoczyłam na noc i potem obgotowałam ją. Cebulę posiekać i marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, obsmażyć na oleju rzepakowym z płatkami chilli i solą. Do malaksera wrzucić ugotowaną ciecierzycę, podsmażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, jajko i wszystko zblendować. Dodać bułkę i płatki ( lub zamienniki). . Doprawić i dobrze wyrobić. Masa powinna być zwarta i dać się dobrze formować. Formować kotlety, panierować je w bułce lub mące kukurydzianej. Smażyć do zrumienienie na rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierze papierowym.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2016/03/kotlety-z-ciecierzycy.html