Wykonanie
Roulade with potatoes
Składniki.1 kg
ziemniaków1-2
marchewki1
jajko1/2 szklanki
mąki1 łyżka
bułki tartej1 łyżka
masłasol
pieprzFarsz.10 dag
kaszy gryczanej2
cebule2 łyżki
masła1
jajko2 łyżki
natki pietruszkisólpieprzWykonanie.
Ziemniaki obrać i ugotować razem z obranymi, całymi
marchewkami.
Ziemniaki utłuc na puree, dodając stopniowo
mąkę, następnie
jajko,
sól i
pieprz.
Marchewkę odłożyć. Masę wyłożyć na natłuszczony papier i rozsmarować w prostokąt o grubości 1,5-2 cm.Farsz.Ugotowaną
kaszę wymieszać z posiekaną, przesmażoną na
maśle cebulą,
jajkiem i
pietruszką. Doprawić do smaku.Farsz ułożyć na ziemniaczanym puree, na środku
marchewkę i całość zwinąć w rulon pomagając sobie papierem. Wierzch i boki posmarować
jajkiem i posypać
bułką tartą.Włożyć do podłużnej foremki i zapiekać w temp.200 stop.30 minut, aż się ładnie zarumieni.Podawać po 5-ciu minutach z
sosem pieczarkowym.Robiąc to danie nawet nie myślałem, że będzie tak wyśmienite i nie pragnąłem
mięska.