Wykonanie
Zupa na cztery
pory roku - zima!

Kolejny rok, kolejne MMMAK-owe wyzwania.Tym razem będziemy częstować sezonowymi zupami.Wybrałam
buraka i
jarmuż na zimową propozycję.Pięknie komponują się kolorystycznie i
smakowo.Mam nadzieję, że Wam również przypadnie takie zestawienie do gustu.

Składniki:5-6 ugotowanych
buraków,zakwas naturalny z
buraków,
bulion,1
cebula pokrojona w kostkę,
oliwa z oliwek,1 gałązka
jarmużu,
sól,
pieprz,
sól różowa himalajska,kilka
suszonych grzybków + 1
liść laurowy,1
ostra papryczka chilli,2-3 łyżki
śmietany 18% tł. (niekoniecznie).Przygotowanie:Podsmażyć na
oliwie cebulę, dodać pokrojone
buraki i chwilę dusić razem. Zalać
bulionem, dodać
grzybki i
liść laurowy,
ostrą papryczkę chilli i gotować 20 minut, na koniec dodać do smaku zakwasu z
buraków. Następnie wyjąć listki i wszystko zmiksować. Doprawić
przyprawami i dodać ewentualnie
śmietanę.
Jarmuż porwać na małe kawałki, skropić
oliwą, oprószyć różową
solą himalajską i chwilę zapiekać aż powstaną chrupiące
chipsy. Zupę wlać do miseczek, podawać z jarmużowymi
chipsami.

Zapraszam na zimowe zupy do
Magdy, Małgosi, Ali i Kamili :-)!