ßßß Cookit - przepis na Krem z buraków z chipsami jarmużowymi

Krem z buraków z chipsami jarmużowymi

nazwa

Wykonanie

Zupa na cztery pory roku - zima!
Kolejny rok, kolejne MMMAK-owe wyzwania.
Tym razem będziemy częstować sezonowymi zupami.
Wybrałam buraka i jarmuż na zimową propozycję.
Pięknie komponują się kolorystycznie i smakowo.
Mam nadzieję, że Wam również przypadnie takie zestawienie do gustu.
Składniki:
5-6 ugotowanych buraków,
zakwas naturalny z buraków,
bulion,
1 cebula pokrojona w kostkę,
oliwa z oliwek,
1 gałązka jarmużu,
sól, pieprz,
sól różowa himalajska,
kilka suszonych grzybków + 1 liść laurowy,
1 ostra papryczka chilli,
2-3 łyżki śmietany 18% tł. (niekoniecznie).
Przygotowanie:
Podsmażyć na oliwie cebulę, dodać pokrojone buraki i chwilę dusić razem. Zalać bulionem, dodać grzybki i liść laurowy,ostrą papryczkę chilli i gotować 20 minut, na koniec dodać do smaku zakwasu z buraków. Następnie wyjąć listki i wszystko zmiksować. Doprawić przyprawami i dodać ewentualnie śmietanę. Jarmuż porwać na małe kawałki, skropić oliwą, oprószyć różową solą himalajską i chwilę zapiekać aż powstaną chrupiące chipsy. Zupę wlać do miseczek, podawać z jarmużowymi chipsami.
Zapraszam na zimowe zupy do Magdy, Małgosi, Ali i Kamili :-)!
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2016/02/krem-z-burakow-z-chipsami-jarmuzowymi.html