ßßß
Kolejny rok, kolejne MMMAK-owe wyzwania.Tym razem będziemy częstować sezonowymi zupami.Wybrałam buraka i jarmuż na zimową propozycję.Pięknie komponują się kolorystycznie i smakowo.Mam nadzieję, że Wam również przypadnie takie zestawienie do gustu.
Składniki:5-6 ugotowanych buraków,zakwas naturalny z buraków,bulion,1 cebula pokrojona w kostkę,oliwa z oliwek,1 gałązka jarmużu,sól, pieprz,sól różowa himalajska,kilka suszonych grzybków + 1 liść laurowy,1 ostra papryczka chilli,2-3 łyżki śmietany 18% tł. (niekoniecznie).Przygotowanie:Podsmażyć na oliwie cebulę, dodać pokrojone buraki i chwilę dusić razem. Zalać bulionem, dodać grzybki i liść laurowy,ostrą papryczkę chilli i gotować 20 minut, na koniec dodać do smaku zakwasu z buraków. Następnie wyjąć listki i wszystko zmiksować. Doprawić przyprawami i dodać ewentualnie śmietanę. Jarmuż porwać na małe kawałki, skropić oliwą, oprószyć różową solą himalajską i chwilę zapiekać aż powstaną chrupiące chipsy. Zupę wlać do miseczek, podawać z jarmużowymi chipsami.
Zapraszam na zimowe zupy do Magdy, Małgosi, Ali i Kamili :-)!