Wykonanie
Składniki:- 1 świeży
królik- 1 garść
suszonych grzybów- 2
marchewki- 1
cebula- kawałek
selera- 1
korzeń pietruszki-
rozmaryn-
sól i
pieprz- ok. 1 szklanka
bulionu- 400ml
śmietany 18%-
liść laurowy-
oliwa do smażeniaSposób przygotowania:1.
Królika dzielimy na mniejsze kawałki, nacieramy go
solą,
pieprzem,
rozmarynem i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godz.2. Na
oliwie podsmażamy
mięso, aż się zrumieni, następnie dodajemy
grzyby,
liść laurowy,
bulion i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.3. Warzywa obieramy, kroimy w plasterki lub w kostkę,
cebulę siekamy i wszystko dodajemy do
królika, dusimy ok. 20 min, w razie potrzeby podlewamy
wodą.4.
Śmietanę solimy, mieszamy z niewielką ilością płynu z patelni i wlewamy do
mięsa, gotujemy jeszcze ok. 10 min. Gotowego
królika podajemy z
ziemniakami.Inspiracja:obiadgotowy