ßßß
Naleśniki z farszem ruskimLubisz pierogi ruskie, ale nie chcesz ich lepić? Wypróbuj naleśniki z farszem ruskim. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne na obiad lub kolację.Składniki na ciasto:1/2 szklanki mąki żytniej (można zstąpić mąką pszenną)1/2 szklanki mąki pszennej1 szklanka mleka2 małe jajkasól i pieprz do smakuolej do smażeniaSkładniki na farsz:200 g twarogu półtłustego100 g chudego boczku3-4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki1 duża bądź 2 małe cebulesólo i pieprz do smakuolej do smażenia3 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)Dodatki:wersja dietetyczna: jogurt naturalny bądź kefirwersja dla smakoszy: podsmażona cebulkaSposób przygotowania:Ciasto na naleśniki . Wszystkie składnik (mąka, mleko, jajka, przyprawy) mieszam w misce, aż ciasto zrobi się gładkie. Odstawiam je na bok, aby „dojrzało” i zabieram się za przygotowanie składników na farsz.Farsz do naleśników . Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości (nie solę wody). Cebulę i boczek kroję w drobną kostkę, a następnie podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaję ugotowane i rozgniecione ziemniaki oraz twaróg. Twarogu nie rozdrabniam zbyt mocno, ponieważ lubię, gdy czuć jego kawałki w farszu. Łączę wszystkie składniki, doprawiając solą i pieprzem. Aby farsz nie był zbyt suchy dodaję do niego jogurt naturalny, niemniej ten składnik można pominąć.Naleśniki z farszem ruskim . Z ciasta smażę cienkie naleśniki, a następnie wypełniam je przygotowanym farszem. Z podanych ilości powinno wyjść ok 8 naleśników. Podaję je z jogurtem naturalnym. Bardzo dobrze smakują także odsmażone ze zrumienioną cebulką.A czy Ty lubisz naleśniki z farszem ruskim?Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim ze znajomymi.Sprawdź także:Zapiekane naleśniki z kurkami, fetą i łososiemZ okazji Dnia Naleśnika dziś serwuję… naleśniki ze szpinakiemComfort Food – recenzja książki Jamiego Olivera i przepis na zapiekankę pasterską