Wykonanie
1 mała kostka ze
schabu¾ szklanki
kaszy jaglanej1 świeży
brokuł2-3 różyczki
kalafiora3
ziemniaki2 -3
marchewki1 duża
pietruszka1
por1
cebulka dymka ze
szczypioremPęczek
natki pietruszki3 łyżki
oleju kokosowego1 łyżeczka
masłaOkoło 3 litry
wodyKilka ziaren
ziela angielskiego2-3
liście laurowe6-7 ziarenek
kolorowego pieprzuSól do smakuSposób przygotowania:Kostkę
schabową myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną
wodą około 3 litry, dodajemy
ziele angielskie,
liść laurowy, ziarenka
kolorowego pieprzu, doprowadzamy do wrzenia.Na suchą małą patelnię wsypujemy suchą
kaszę jaglaną , prażymy na małym ogniu aż zacznie wydzielać intensywny aromat-od czas do czasu należy ją przemieszać-ta czynność zapobiegnie pozbyciu się charakterystycznej dla niej goryczki.Na dużej patelni rozgrzewamy
olej kokosowy z łyżeczką
masła, wrzucamy pokrojonego w krążki
pora,
cebulę , startą na tarce obraną i umytą
marchewkę ,
pietruszkę, pokrojone w kostkę
ziemniaki, różyczki
kalafiora oraz uprażoną
kaszę jaglaną i dusimy aż warzywa się zeszklą, wtedy dodajemy wszystko do garnka z kostką
schabową i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu.Doprawiamy w
między czasie
solą do smaku, na sam koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki różyczki świeżego
brokuła i gotujemy do momentu aż zmięknie.Podajemy zupę posypaną
natką pietruszki.Życzę smacznego!

