ßßß Cookit - przepis na Wiosenna zupa z warzywami i kaszą jaglaną

Wiosenna zupa z warzywami i kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

1 mała kostka ze schabu
¾ szklanki kaszy jaglanej
1 świeży brokuł
2-3 różyczki kalafiora
3 ziemniaki
2 -3 marchewki
1 duża pietruszka
1 por
1 cebulka dymka ze szczypiorem
Pęczek natki pietruszki
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka masła
Około 3 litry wody
Kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
6-7 ziarenek kolorowego pieprzu
Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Kostkę schabową myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą około 3 litry, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka kolorowego pieprzu, doprowadzamy do wrzenia.
Na suchą małą patelnię wsypujemy suchą kaszę jaglaną , prażymy na małym ogniu aż zacznie wydzielać intensywny aromat-od czas do czasu należy ją przemieszać-ta czynność zapobiegnie pozbyciu się charakterystycznej dla niej goryczki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy z łyżeczką masła, wrzucamy pokrojonego w krążki pora, cebulę , startą na tarce obraną i umytą marchewkę , pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki kalafiora oraz uprażoną kaszę jaglaną i dusimy aż warzywa się zeszklą, wtedy dodajemy wszystko do garnka z kostką schabową i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu.
Doprawiamy w między czasie solą do smaku, na sam koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki różyczki świeżego brokuła i gotujemy do momentu aż zmięknie.
Podajemy zupę posypaną natką pietruszki.
Życzę smacznego!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/03/wiosenna-zupa-z-warzywami-i-kasza.html