Wykonanie
W tym roku postanowiłam zamiast mazurka upiec tort szwarcwaldzki. Sposób wykonania jest bardzo prosty a tort wyśmienity. Nie lubię zbyt słodkich wypieków więc w moim torcie jest minimum
cukru. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki musi dodać więcej
cukru niż ja podaję w przepisie.

Składniki:
Biszkopt:6
jajek6 pełnych łyżeczek
cukru6 łyżek
mąki3 łyżeczki ciemnego
kakao2 łyżeczki
kakaoBułka tarta do obsypania formy
Olej,
margaryna lub
masło do wysmarowania formy.Przełożenie
tortu:1/2 słoika
dżemu (może być
wiśniowy lub inny)opakowanie mrożonych wydrylowanych
wiśni1200 ml. słodkiej 30%
śmietanyok.10 g.
żelatynyszczypta
soliPoncz: zaparzona posłodzona czarna
herbata, kieliszek
wódki.Dekoracja: tabliczka
gorzkiej czekolady,
żurawina suszona,
biszkopt (
herbatniki)Wykonanie
biszkoptu:Oddzielić
żółtka od
białek.Ubić
białka z odrobiną
soli.
Żółtka utrzeć z
cukrem i kilkoma kroplami
olejku śmietankowego na puch.Dodać przesianą przez sitko
mąkę i
proszek do pieczenia.Dołożyć pianę i
kakao.Niedokładnie i delikatnie wymieszać by widoczne były jasne części ciasta. (Po upieczeniu powstanie wzór marmurkowy)

Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i wysypaną
bułka tartą.Piec ok 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku w temp. ok. 190 st. C.Kiedy wystygnie przekroić na trzy placki.Zrobić poncz którym należy skropić jedną stronę
biszkoptowych placków.(Najwygodniej użyć w tym celu silikonowego pędzelka)Zaparzyć czarną
herbatę. Posłodzić i wymieszać. Jak przestygnie dolać nieco
wódki,
rumu lub jakiegokolwiek
alkoholu. (Jeśli tort będą jadły dzieci proszę zrezygnować z
alkoholu)Jak już mamy skropione placki należy dolny placek wyłożyć na spodzie tortownicy, aby usztywnić dolny placek
tortu.Wysmarować dowolnym
dżemem.Posypać odsączonymi
wiśniami.Do garnuszka wsypać
żelatynę i zalać niewielką ilością
wody by napęczniała. Dopiero wtedy postawić ja na ogniu i podgrzewać cały czas mieszając aż się rozpuści.
Śmietanę ubić na sztywno.Dolać rozpuszczoną
żelatynę.Dokładnie wymieszać.Podzielić na trzy części.Jeną część ubitej
śmietany wyłożyć na pierwszy placek wysmarowany
dżemem i posypany
wiśniami.Przykryć drugim plackiem.Nałożyć następną część
śmietany.Posypać
wiśniami i nakryć wierzchnim plackiem (zawsze należy wybrać najładniejszy na górę)

Szerokim nożem wyrównać boki
tortu. Obsypać boki.

Do obsypania
boków tortu użyłam Posiekanej drobno
żurawiny, okruchów z
biszkoptu (kiedy kroiłam je na placki i wyrównywałam placki), pokruszonej
czekolady. Można użyć posiekanej
czekolady lub pokruszonych
herbatników.

Na ostatnią wierzchnią część wyłożyć resztę
śmietany. Pozostałe
wiśnie i udekorować wedle uznania.

(Ja użyłam moich ozdób z
czekolady które wcześniej przygotowałam).

Przygotowuję ją w ten sposób:
Czekoladę łamię na kawałki do woreczka który przypinam klamerką do patyczka szaszłykowego i zawieszam na garnkiem z gotującą się
wodą. Kiedy już jest płynna robię w woreczku niewielką dziurkę i robię esy floresy na sztywnej folii. Następnie wkładam do zamrażalki.