ßßß
Składniki:
Biszkopt:6 jajek6 pełnych łyżeczek cukru6 łyżek mąki3 łyżeczki ciemnego kakao2 łyżeczki kakaoBułka tarta do obsypania formyOlej, margaryna lub masło do wysmarowania formy.Przełożenie tortu:1/2 słoika dżemu (może być wiśniowy lub inny)opakowanie mrożonych wydrylowanych wiśni1200 ml. słodkiej 30% śmietanyok.10 g. żelatynyszczypta soliPoncz: zaparzona posłodzona czarna herbata, kieliszek wódki.Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady, żurawina suszona,biszkopt (herbatniki)Wykonanie biszkoptu:Oddzielić żółtka od białek.Ubić białka z odrobiną soli.Żółtka utrzeć z cukrem i kilkoma kroplami olejku śmietankowego na puch.Dodać przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.Dołożyć pianę i kakao.Niedokładnie i delikatnie wymieszać by widoczne były jasne części ciasta. (Po upieczeniu powstanie wzór marmurkowy)
Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i wysypaną bułka tartą.Piec ok 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku w temp. ok. 190 st. C.Kiedy wystygnie przekroić na trzy placki.Zrobić poncz którym należy skropić jedną stronę biszkoptowych placków.(Najwygodniej użyć w tym celu silikonowego pędzelka)Zaparzyć czarną herbatę. Posłodzić i wymieszać. Jak przestygnie dolać nieco wódki, rumu lub jakiegokolwiek alkoholu. (Jeśli tort będą jadły dzieci proszę zrezygnować z alkoholu)Jak już mamy skropione placki należy dolny placek wyłożyć na spodzie tortownicy, aby usztywnić dolny placek tortu.Wysmarować dowolnym dżemem.Posypać odsączonymi wiśniami.Do garnuszka wsypać żelatynę i zalać niewielką ilością wody by napęczniała. Dopiero wtedy postawić ja na ogniu i podgrzewać cały czas mieszając aż się rozpuści.Śmietanę ubić na sztywno.Dolać rozpuszczoną żelatynę.Dokładnie wymieszać.Podzielić na trzy części.Jeną część ubitej śmietany wyłożyć na pierwszy placek wysmarowany dżemem i posypany wiśniami.Przykryć drugim plackiem.Nałożyć następną część śmietany.Posypać wiśniami i nakryć wierzchnim plackiem (zawsze należy wybrać najładniejszy na górę)
Szerokim nożem wyrównać boki tortu. Obsypać boki.
Do obsypania boków tortu użyłam Posiekanej drobno żurawiny, okruchów z biszkoptu (kiedy kroiłam je na placki i wyrównywałam placki), pokruszonej czekolady. Można użyć posiekanej czekolady lub pokruszonych herbatników.
Na ostatnią wierzchnią część wyłożyć resztę śmietany. Pozostałe wiśnie i udekorować wedle uznania.
(Ja użyłam moich ozdób z czekolady które wcześniej przygotowałam).
Przygotowuję ją w ten sposób: Czekoladę łamię na kawałki do woreczka który przypinam klamerką do patyczka szaszłykowego i zawieszam na garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy już jest płynna robię w woreczku niewielką dziurkę i robię esy floresy na sztywnej folii. Następnie wkładam do zamrażalki.