Wykonanie
Poziom trudnościPączki to
ciastka jednoznacznie kojarzące się z Tłustym Czwartkiem, nieuchronnym końcem karnawału.W moim domu piekę pączki góra 2
razy do roku, raz tuż przed (trenuję przeważnie nowy przepis) i raz w Tłusty Czwartek. Czasem jak uda mi się upiec ich troszkę więcej, zamrażam je. Gdy czasem zjawiają się niespodziewani goście, takie pączki są jak znalazł. Tym razem udało mi się wykombinować przepis, na pączki lekkie i zarazem wilgotne w środku. Stało się to za sprawą gotowanego, przeciśniętego przez praskę
ziemniaka. Wiecie, że ostatnio dużo piekę
chlebów i to na
chlebie pierwszy raz wypróbowałam tą metodę. Pączki z tego przepisu robi się dość łatwo i szybko. Na pewno dacie sobie z nim radęPorcja na 50 małych pączkówSkładniki:Zaczyn:50 ml letniego
mleka10 g
drożdży1 łyżeczka
cukru1 pełna łyżeczka
mąkiCiasto:50 ml letniego
mleka200 g
mąki typ 55025 g (1 pełna łyżka)
cukru40 gram
masła2
żółtka100 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę sypkich
ziemniaków1 łyżka
spirytusuzaczynkieliszek o średnicy 3 cm
olej rzepakowy½ kostki wieprzowego
smalcucukier puder lub
lukierSposób przygotowania:Do
mleka dodać
cukier,
mąkę i pokruszone
drożdże, zamieszać. Odstawić na kilkanaście minut, żeby zaczyn wyrósł.
Roztopić i przestudzić
masło. Do miski wsypać
mąkę,
cukier i
ziemniaki.
Dodać
masło,
mleko,
żółtka,
spirytus i zaczyn i wszystko porządnie wyrobić.
Miskę przykryć, żeby ciasto nie wysychało i odstawić w dość ciepłe, ale nie gorące miejsce na 1 do 1½ godziny (można wstawić do piekarnika, ustawionego na rozmrażanie, czyli 35 °C). Blat lub stolnicę delikatnie posypać
mąką, przełożyć ciasto i rozwałkować je na placek o grubości ok. 1½ cm.
Za pomocą kieliszka wyciąć kółka, przełożyć na ledwo posypaną
mąką drewnianą deskę, nakryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.
Na patelni lub w rondlu rozgrzać
olej razem z
smalcem.
Smażyć pączki z dwóch stron, aż uzyskają lekko brązowy kolor.
Pierwszego pączka po usmażeniu przekroić i sprawdzić czy jest w środku dopieczony. Jeśli z wierzchu jest ładnie brązowy, ale w środku niedopieczony oznacza to, że temperatura tłuszczu jest zbyt wysoka i wtedy najlepiej dodać trochę zimnego
oleju i zmniejszyć temperaturę grzania pod garnkiem z tłuszczem. Wszystkie usmażone pączki odkładać na ręcznik papierowy.
Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem (lub polukrować) i podawać.
Smacznego!