ßßß
Składniki:- 0,5 kg mąki- 50 g drożdży- 250 ml mleka- 50 gr cukru- 3 żółtka- 25 ml spirytusu- 75 g masła- szczypta soli- łyżeczka esencji waniliowej- sok z 1/2 cytryny- cukier puder i woda na lukier- około 1 kg smalcuSposób przygotowania:Na początek przygotowujemy zaczyn drożdżowy. W tym celu do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże.Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia.Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki, tj.: zaczyn, spirytus, masło, sól, esencję waniliową, sok z cytryny, pozostały cukier i mąkę.Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odklejało się od rąk.Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem przez około 30-60 minut.Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je wyrabiamy przez około 3 minuty.Następnie dzielimy na kawałki i formujemy pączki.Ja robiłem z ciasta gruby wałek, o średnicy około 5-7 cm, następnie nożem odkrawałem kawałki grubości 3 cm. Taki krążek można następnie wziąć do ręki, łyżką na środek nałożyć dowolny dżem i zakleić pączek i uformować w kulkę.Inne metody, to odrywanie za pomocą naoliwionej łyżki kawałków ciasta, lub rozwałkowanie grubego na około 3 cm placka i wycinanie pączków szklanką(tak jak pierogi).Dżem możemy użyć dowolny, ważne, aby nie był zbyt płynny. Ja użyłem śliwkowego własnej roboty.Uformowane pączki układamy na blacie lub stolnicy posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i dajemy im wyrosnąć przez około 15-20 minut.Następnie w szerokim garnku, lub głębokiej patelni rozgrzewamy smalec.Na rozgrzany smalec wrzucamy pączki.Pączki smażymy z dwóch stron do momentu, aż zbrązowieją. Do wyjmowania pączków z tłuszczu najlepiej użyć łyżki cedzakowej.Odstawiamy usmażone pączki na ręcznik papierowy do ostygnięcia.Następnie do rondelka wsypujemy cukier puder i stopniowo zalewamy go cienką strużką wrzątku, cały czas mieszając, aż uzyskamy pożądaną konsystencję lukru.Takim lukrem polewamy ostudzone pączki.Smacznego!Ten wpis bierze udział w akcjach: