Wykonanie
Już niedługo Tłusty Czwartek. To chyba moje ulubione święto. Zazwyczaj w ten dzień żywię się tylko pączkami, po prostu nie
mogę się powstrzymać!Od chyba
trzech lat obiecywałem sobie, że na Tłusty Czwartek samodzielnie usmażę pączki. Udało mi się to dopiero w tym roku i to w dodatku przed Tłustym Czwartkiem. Chciałem wypróbować przepis.Przepis umieszczam poniżej. Pączki z niego wychodzą przepyszne i na pewno na Tłusty Czwartek przygotuję według niego pączki.
Składniki:- 0,5 kg
mąki- 50 g
drożdży- 250 ml
mleka- 50 gr
cukru- 3
żółtka- 25 ml
spirytusu- 75 g
masła- szczypta
soli- łyżeczka esencji waniliowej- sok z 1/2
cytryny-
cukier puder i
woda na
lukier- około 1 kg
smalcuSposób przygotowania:Na początek przygotowujemy zaczyn
drożdżowy. W tym celu do
mleka o temperaturze pokojowej dodajemy łyżkę
cukru, łyżkę
mąki i pokruszone
drożdże.Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka ucieramy z
cukrem, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki, tj.: zaczyn,
spirytus,
masło,
sól, esencję
waniliową,
sok z cytryny, pozostały
cukier i
mąkę.Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odklejało się od rąk.Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem przez około 30-60 minut.Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je wyrabiamy przez około 3 minuty.Następnie dzielimy na kawałki i formujemy pączki.Ja robiłem z ciasta gruby wałek, o średnicy około 5-7 cm, następnie nożem odkrawałem kawałki grubości 3 cm. Taki krążek można następnie wziąć do ręki, łyżką na środek nałożyć dowolny
dżem i zakleić pączek i uformować w kulkę.Inne metody, to odrywanie za pomocą naoliwionej łyżki kawałków ciasta, lub rozwałkowanie grubego na około 3 cm placka i wycinanie pączków szklanką(tak jak pierogi).
Dżem możemy użyć dowolny, ważne, aby nie był zbyt płynny. Ja użyłem
śliwkowego własnej roboty.Uformowane pączki układamy na blacie lub stolnicy posypanej
mąką, przykrywamy ściereczką i dajemy im wyrosnąć przez około 15-20 minut.Następnie w szerokim garnku, lub głębokiej patelni rozgrzewamy
smalec.Na rozgrzany
smalec wrzucamy pączki.Pączki smażymy z dwóch stron do momentu, aż zbrązowieją. Do wyjmowania pączków z tłuszczu najlepiej użyć łyżki cedzakowej.Odstawiamy usmażone pączki na ręcznik papierowy do ostygnięcia.Następnie do rondelka wsypujemy
cukier puder i stopniowo zalewamy go cienką strużką wrzątku, cały czas mieszając, aż uzyskamy pożądaną konsystencję lukru.Takim lukrem polewamy ostudzone pączki.Smacznego!Ten wpis bierze udział w akcjach: