Nie przepadam za białą kiełbasą ale cały czas szukam przepisów, które by to zmieniły. I ten jest jednym z nich. Kiełbasa jest chrupiąca, bardzo aromatyczna i naprawdę smaczna. Przepis z bloga Zjem to .Składniki :1 kg białej parzonej kiełbasy ( użyłam 500 g )mały pęczek natki pietruszki5 łyżek olejuskórka z 1 cytryny ( pominęłam )1/2 łyżeczki suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonej bazylii1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu1 łyżeczka majeranku1 główka czosnkupo 2 gałązki świeżego rozmarynu i tymianku ( u mnie tymianek )Kiełbasę nacinamy z obu stron.Natkę pietruszki drobno siekamy i łączymy z olejem. Dodajemy suszone zioła, pieprz i skórkę z cytryny.Połową mieszanki smarujemy dno naczynia żaroodpornego. Drugą nacieramy kiełbasę. Kiełbasę układamy w naczyniu razem z czosnkiem, którego nie musimy obierać. Na wierzchu układamy świeże zioła.Pieczemy w temperaturze ok 180°C przez 30-40 minut aż wierzch będzie dobrze rumiany.Smacznego :)