ßßß Cookit - przepis na Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i ziołami

Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i ziołami

nazwa

Wykonanie

Pieczenie białej kiełbasy nie jest czynnością
wymagającą specjalnych umiejętności.
I bardzo dobrze, bo dzięki użyciu kilku dodatków
każdy może wyczarować pyszne danie.
Ja przygotowałam kiełbasę z mieszanką świeżych i suszonych ziół,
skórki cytryny, czosnku i korzenia pietruszki.
I bardzo żałuję, że nie mogę dzisiaj przesłać zapachu z mojej kuchni...
Składniki:
ok. 1 kg parzonej białej kiełbasy
mały pęczek pietruszki
5 łyżek oleju
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 główka czosnku
po 2 gałązki świeżego rozmaryny i tymianku
Sposób wykonania:
Kiełbasę nacinamy. Korzenie pietruszki oczyszczamy i kroimy w słupki. Natkę siekamy i łączymy z olejem. Do mieszanki dodajemy skórkę z cytryny, suszone zioła i pieprz. Połową mieszanki smarujemy dno naczynia żaroodpornego. Kładziemy kiełbasę, pietruszkę i ząbki czosnku (mogą być w łupinkach). Kiełbasę smarujemy resztą oleju z przyprawami. Na wierzchu układamy gałązki świeżych ziół.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30-40 minut, aż kiełbasa ładnie się przyrumieni. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z chrzanem. Nie wyrzucajcie też pietruszki i czosnku. Upieczone w mieszance ziołowej są także świetnym dodatkiem do kiełbaski.
Smacznego :)
Przepis pochodzi z kwietniowego wydania miesięcznika "Kuchnia"
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/04/Biala-kielbasa-pieczona-z-czosnkiem-i-ziolami.html