ßßß
Inspiracja z bloga: Skarby w słoikachSkładniki:1 kg czerwonej papryki0,5 l oleju lub oliwysok z 2 cytryn6 ziaren pieprzugałązka świeżych ziół (tymianek, rozmaryn, estragon)3 ząbki czosnkuRozgrzać piekarnik do 180°C.Umyte papryki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec ok pół godziny, aż skórka na papryce się przypali i pojawią się na niej bąble.Wyjąć paprykę z piekarnika, włożyć do większego naczynia i przykyć, odstawić do ostygnięcia.Wystudzoną paprykę obrać i usunąć nasiona.Zalać sokiem cytrynowym i odstawić na cały dzień do lodówki.Zamarynowane papryki wyjąć i ciasno poukładać w wysterylizowanych słoikach.Do soku, który został z papryk dodać olej lub oliwę, włożyć pieprz, dobrze wymieszać, przelać do garnka i mocno podgrzać (do temp. 80°C), ale nie gotować!Gorącym olejem bardzo ostrożnie zalać paprykę w słoikach, dodać po gałązce ziół oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mocno zamknąć.
Dodaję do akcji: