Wykonanie
Inspiracja z bloga: Skarby w słoikachSkładniki:1 kg
czerwonej papryki0,5 l
oleju lub
oliwysok z 2
cytryn6 ziaren
pieprzugałązka świeżych
ziół (
tymianek,
rozmaryn,
estragon)3 ząbki
czosnkuRozgrzać piekarnik do 180°C.Umyte
papryki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec ok pół godziny, aż skórka na
papryce się przypali i pojawią się na niej bąble.Wyjąć
paprykę z piekarnika, włożyć do większego naczynia i przykyć, odstawić do ostygnięcia.Wystudzoną
paprykę obrać i usunąć nasiona.Zalać
sokiem cytrynowym i odstawić na cały dzień do lodówki.Zamarynowane
papryki wyjąć i ciasno poukładać w wysterylizowanych słoikach.Do soku, który został z
papryk dodać
olej lub
oliwę, włożyć
pieprz, dobrze wymieszać, przelać do garnka i mocno podgrzać (do temp. 80°C), ale nie gotować!Gorącym
olejem bardzo ostrożnie zalać
paprykę w słoikach, dodać po gałązce
ziół oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek i mocno zamknąć.
Dodaję do akcji: