ßßß Cookit - przepis na Czosnek z tymiankiem i rozmarynem

Czosnek z tymiankiem i rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Koniec wakacji to czas marynowania, kiszenia i zaprawiania. Moja kuchnia aż kipi od słoików pełnych wspaniałych warzyw i owoców. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić pomysłem na pyszny czosnek w aromatycznej oliwie. Tak przygotowany jest idealną przekąską lub dodatkiem do mięs, warzyw czy sałatek. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 10 główek czosnku
- ok. 600 ml oleju (ja użyłam mieszanki oleju z oliwą))
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- pieprz ziarnisty
PRZYGOTOWANIE:
Ząbki czosnku obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Część tymianku siekamy. W rondelku podgrzewamy olej uważając by go nie zagotować, dodajemy tymianek (siekany i gałązki) oraz jedną gałązkę rozmarynu. Po chwili dorzucamy czosnek i pieprz, podgrzewamy wszystko 10 minut. Czosnek przekładamy do słoiczków, zalewamy olejem, a na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu. Szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2014/08/czosnek-z-tymiankiem-i-rozmarynem.html