Wykonanie
Koniec wakacji to czas marynowania, kiszenia i zaprawiania. Moja kuchnia aż kipi od słoików pełnych wspaniałych
warzyw i owoców. Dzisiaj chciałam się z
Wami podzielić pomysłem na pyszny
czosnek w aromatycznej
oliwie. Tak przygotowany jest idealną przekąską lub dodatkiem do
mięs, warzyw czy sałatek. Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 10 główek
czosnku- ok. 600 ml
oleju (ja użyłam mieszanki
oleju z
oliwą))- kilka gałązek świeżego
rozmarynu- kilka gałązek świeżego
tymianku-
pieprz ziarnistyPRZYGOTOWANIE:Ząbki
czosnku obieramy i płuczemy pod bieżącą
wodą. Część
tymianku siekamy. W rondelku podgrzewamy
olej uważając by go nie zagotować, dodajemy
tymianek (siekany i gałązki) oraz jedną gałązkę
rozmarynu. Po chwili dorzucamy
czosnek i
pieprz, podgrzewamy wszystko 10 minut.
Czosnek przekładamy do słoiczków, zalewamy
olejem, a na wierzch kładziemy gałązkę
rozmarynu. Szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.