ßßß
Składniki na 2 porcje:3 dojrzałe pomidory1 ogórek wężowy1/2 czerwonej papryki1 mała cebula1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1/2 łyżki octu winnego z białego wina1 łyżka oliwy z oliweksól, pieprzgrzanki1. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki.2. Ogórka (uprzednio obranego), paprykę i cebulę posiekać w drobną kostkę.3. Dwie trzecie pokrojonych warzyw zmiksować z oliwą z oliwek, octem oraz przyprawami. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta można dodać trochę wody.4. Dodać pozostałe warzywa, wymieszać.5. Podawać z grzankami. U mnie były to grzanki z pszennego pieczywa z dodatkiem czosnku i oliwy.Przepis dodaję oczywiście do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 oraz akcji Zupa-krem.