Wykonanie
Gazpacho, czyli andaluzyjski chłodnik
pomidorowy. Gdy prowadząca grupę wspólnego gotowania Panna Malwinna podała nam jako temat następnego wpisu dowolną zupę
pomidorową, postanowiłam w końcu zrobić ten hiszpański chłodnik. Szczególnie, że na dworze panował ponad 30-stopniowy upał. Teraz pogoda za oknem bardziej jesienna niż letnia, ale można przygotować tę zupkę na przystawkę na przyjęcie itp.Po inne wersje pomidorowej zajrzyjcie do:
Maggie, Panny Malwinny, Peli, Dobromiły, Bartoldzika, Mirabelki, Chantel oraz Marty .Jest to przepis Conrado
Moreno z książki Europa w kuchni pod redakcją Joanny Pawełczak, s. 128.
Składniki na 2 porcje:3 dojrzałe
pomidory1
ogórek wężowy1/2
czerwonej papryki1 mała
cebula1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1/2 łyżki
octu winnego z
białego wina1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprzgrzanki1.
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki.2.
Ogórka (uprzednio obranego),
paprykę i
cebulę posiekać w drobną kostkę.3. Dwie trzecie pokrojonych warzyw zmiksować z
oliwą z oliwek,
octem oraz
przyprawami. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta można dodać trochę
wody.4. Dodać pozostałe warzywa, wymieszać.5. Podawać z grzankami. U mnie były to grzanki z
pszennego pieczywa z dodatkiem
czosnku i
oliwy.Przepis dodaję oczywiście do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 oraz akcji Zupa-krem.