ßßß
Spód:20 dag mąki1/2 łyżeczki soli10 dag masła3 łyżki zimnej wodyolej do wysmarowania formyWierzch:pęczek młodej botwinki (z małymi buraczkami)3 młode cebulkiopakowanie sera camembert1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczki lubczyku1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej4 jajka1. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Zagnieść szybko z rozdrobnionym masłem i wodą. Uformować kulkę i rozwałkować do wymiarów formy (tak, aby zawinąć brzegi).2. Wyłożyć ciastem nasmarowaną wcześniej olejem formę. Piec 20 minut w temperaturze 200°C.3. Botwinkę (łodygi i liście) dokładnie opłukać i drobno posiekać. Pokroić też drobno cebulki.4. Na podpieczony spód wyłożyć posiekaną botwinkę wymieszaną z cebulką.5. Jajka rozmieszać z przyprawami. Wylać na botwinę.6. Wierzch tarty posypać pokrojonym w kostkę serem camembert.7. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.8. Podawać na ciepło lub zimno posypaną szczypiorkiem.Jutro zapraszam Was na zupę-krem z białych szparagów i młodych ziemniaków. Naprawdę warto zajrzeć po przepis, bo zupka jest palce lizać!