Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKIBędąc na Krecie codziennie zajadałam się
sałatką horiatiki, którą tworzą
pomidory,
ogórki,
cebula,
czarne oliwki z kawałkiem
fety i
przyprawami takimi jak
oregano,
tymianek i
czosnek.W domu robię taką
sałatkę z dodatkiem
sałaty i
papryki, myślę, że jak większość Polaków.Składniki:
sałata masłowa (lub lodowa)2
pomidoryczerwona paprykaogórek wężowy
cebulazielone oliwki nadziewane pastą
paprykowąser feta lub typu
fetaząbek
czosnkuoregano,
tymianek2 łyżki
oliwy z oliwekłyżeczka
cukruMyjemy warzywa i
sałatę. Ja ostatnio używam tylko
sałaty masłowej, bo jest dużo smaczniejsza od lodowej. Nie wiem czy wiecie, że jest płukana po zbiorach
wodą z zawartością detergentuNo i smakuje jak wata… Przy sałacie
masłowej jest więcej pracy, bo trzeba umyć i osączyć każdy listek, ale warto dla jej smaku trochę się pomęczyć. Myjemy więc listki i zostawiamy na suszarce do odsączenia. Parzymy
pomidory i obieramy ze skórki.Kroimy
paprykę w kostkę,
ogórki w półplasterki,
cebulę w piórka.
Oliwki także możemy pokroić na mniejsze kawałki. Rwiemy
sałatę na małe kawałki. Polewamy całość
oliwą z oliwek, posypujemy
przyprawami i
cukrem, wyciskamy ząbek
czosnku przez praskę. Dokładnie mieszamy. Miękkie i delikatne składniki zostawiamy na koniec. Kroimy
pomidory i
fetę. Dorzucamy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy.
Sałatka ta jest odpowiedzią na 11 już zaproszenie Baru
Sałatkowego „u Peli” . Ponieważ zostało ono opublikowane w Dzień Kobiet tematem przewodnim tej edycji jest „Kobieca sałatka”. Myślę, że moja
sałatka grecka po polsku wpisuje się znakomicie w ten temat, bo naprawdę nie znam kobiety, którą by ją nie lubiła. No i jest lekka i zdrowa, co dla niewiast dbających o odpowiednią dietę jest bardzo ważne.