ßßß
Dzisiejsze „bardzo interesujące” szkolenie skłoniło mnie do intensywnych przemyśleń kulinarnych. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że owe szkolenie było z zakresu edukacji wczesnoszkolnejOwocem tych inspiracji szkoleniowych jest moja dzisiejsza kolacja… prosta, lekka sałatka wiosenna o nieziemskim smaku i imponującym wyglądzie, którą nazwałam primavera. Składnikiem nadającym jej charakteru są krewetki tygrysie, które osobiście uwielbiam w każdej postaciPotrzebne będą:mix sałatkrewetki tygrysiepomidorki koktajloweświeży ogórekpapryka czerwonaoliwki czarneoliwki zieloneser fetacebula2 łyżki nasion słonecznika3 ugotowane na twardo jajkaząbek czosnkuoliwa z oliwekcytrynasól, pieprz, cukieroreganobazyliaPrzygotowanie:Do miski wsypujemy mix sałat i dokładamy pokrojone: w ćwiartki pomidorki koktajlowe, w plasterki świeży ogórek, w piórka cebulę w słupki paprykę w kostkę ser feta w ćwiartki jajkoDodajemy odsączone oliwki. Krewetki gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie. Po ugotowaniu oczyszczamy je i dorzucamy do pozostałych składników. Gotową sałatkę obsypujemy nasionami słonecznika, delikatnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.W tym czasie przygotowujemy sos winegret z bazylią i oregano.Łyżkę soku z cytryny mieszamy z 4 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprzu i cukru. Doprawiamy do smaku świeżo pokrojonymi listkami oregano i bazylii. Mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.Sałatka smakuje wykwintnie z pieczywem czosnkowym. Polecam i życzę smacznego





Brak powiązanych wpisów.