ßßß Cookit - przepis na Primavera… czyli moja sałatka wiosenna z krewetkami :)

Primavera… czyli moja sałatka wiosenna z krewetkami :)

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsze „bardzo interesujące” szkolenie skłoniło mnie do intensywnych przemyśleń kulinarnych. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że owe szkolenie było z zakresu edukacji wczesnoszkolnej
Owocem tych inspiracji szkoleniowych jest moja dzisiejsza kolacja… prosta, lekka sałatka wiosenna o nieziemskim smaku i imponującym wyglądzie, którą nazwałam primavera. Składnikiem nadającym jej charakteru są krewetki tygrysie, które osobiście uwielbiam w każdej postaci
Potrzebne będą:
mix sałat
krewetki tygrysie
pomidorki koktajlowe
świeży ogórek
papryka czerwona
oliwki czarne
oliwki zielone
ser feta
cebula
2 łyżki nasion słonecznika
3 ugotowane na twardo jajka
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
cytryna
sól, pieprz, cukier
oregano
bazylia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mix sałat i dokładamy pokrojone: w ćwiartki pomidorki koktajlowe, w plasterki świeży ogórek, w piórka cebulę w słupki paprykę w kostkę ser feta w ćwiartki jajko
Dodajemy odsączone oliwki. Krewetki gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie. Po ugotowaniu oczyszczamy je i dorzucamy do pozostałych składników. Gotową sałatkę obsypujemy nasionami słonecznika, delikatnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.
W tym czasie przygotowujemy sos winegret z bazylią i oregano.
Łyżkę soku z cytryny mieszamy z 4 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprzu i cukru. Doprawiamy do smaku świeżo pokrojonymi listkami oregano i bazylii. Mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
Sałatka smakuje wykwintnie z pieczywem czosnkowym. Polecam i życzę smacznego
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/03/12/primavera-czyli-moja-salatka-wiosenna-z-krewetkami