Wykonanie

Dzisiejsze „bardzo interesujące” szkolenie skłoniło mnie do intensywnych przemyśleń kulinarnych. I nie byłoby w tym nic
dziwnego, gdyby nie to, że owe szkolenie było z zakresu edukacji wczesnoszkolnej
Owocem tych inspiracji szkoleniowych jest moja dzisiejsza kolacja… prosta, lekka
sałatka wiosenna o nieziemskim smaku i imponującym wyglądzie, którą nazwałam primavera. Składnikiem nadającym jej charakteru są
krewetki tygrysie, które osobiście uwielbiam w każdej postaciPotrzebne będą:mix
sałatkrewetki tygrysie
pomidorki koktajloweświeży
ogórekpapryka czerwonaoliwki czarneoliwki zieloneser fetacebula2 łyżki
nasion słonecznika3 ugotowane na twardo
jajkaząbek
czosnkuoliwa z oliwekcytrynasól,
pieprz,
cukieroreganobazyliaPrzygotowanie:Do miski wsypujemy mix
sałat i dokładamy pokrojone: w ćwiartki
pomidorki koktajlowe, w plasterki świeży
ogórek, w piórka
cebulę w słupki
paprykę w kostkę
ser feta w ćwiartki
jajkoDodajemy odsączone
oliwki.
Krewetki gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie. Po ugotowaniu oczyszczamy je i dorzucamy do pozostałych składników. Gotową
sałatkę obsypujemy
nasionami słonecznika, delikatnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.W tym czasie przygotowujemy
sos winegret z
bazylią i
oregano.Łyżkę
soku z cytryny mieszamy z 4 łyżkami
oliwy z oliwek, dodajemy wyciśnięty ząbek
czosnku, szczyptę
soli,
pieprzu i
cukru. Doprawiamy do smaku świeżo pokrojonymi listkami
oregano i
bazylii. Mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
Sałatka smakuje wykwintnie z
pieczywem czosnkowym. Polecam i życzę smacznego







Brak powiązanych wpisów.