ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana kaszą jaglaną i fetą

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i fetą

nazwa

Wykonanie

Składniki
6 średniej wielkości, kształtnych papryk czerwonych
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
2 duże (lub 3 średnie) pomidory
2 łyżki koncentratu 30% lub pasty pomidorowej
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki tymianku, świeżego lub suszonego
1/2 łyżeczki oregano
230 g kaszy jaglanej
100 g sera feta
do posypania na koniec
ok. 30 g sera feta
Wykonanie
kaszę jaglaną przepłukać wodą (kilka razy ją wymieniając – aż będzie czysta), a następnie ugotować w osolonej wodzie przez 15 min. i przecedzić w międzyczasie umyć papryki, przekroić w pionie na pół, tak by powstały dwie „łódki”, wyłamać łodyżki i wyciąć gniazda nasienne
cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, a pomidory obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, po chwili dodając czosnek. Następnie dodać pomidory oraz koncentrat, doprawić pieprzem, solą oraz tymiankiem i podsmażać przez kilka minut
zdjąć z ognia, dodać kaszę jaglaną i wymieszać. N a końcu dodać rozkruszony w dłoniach ser feta i wmieszać go do farszu
papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
farsz nałożyć do papryk, a następnie z wierzchu posypać dodatkową rozkruszoną fetą
piec przez 25 do 30 min. w 190 ºC. Ja piekłam w opcji góra-dół, której używam do zdecydowanej większości przepisów
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/papryka-faszerowana-kasza-jaglana-i-feta