Wykonanie
Knedle na parze z powidłami to potrawa wywodząca się z kuchni austriackiej i bawarskiej. Knedle te są zbliżone do
polskich klusek na parze, lecz nadziewa się je dodatkowo powidłami śliwkowymi, dzięki
czemu ich smak jest jeszcze ciekawszy. Tradycyjnie podaje się je posypane
makiem i
cukrem pudrem oraz polane
masłem. Równie popularny jest dodatek sosu
waniliowego - i tak podamy je właśnie dziś. Germknödel , czyli knedle, podaje się jako danie obiadowe lub deser, choć sądzę, że podwieczorek czy kolacja z nimi też by się świetnie udały. Knedle możemy przygotować wcześniej, a
potem odgrzać (na parze lub w mikrofalówce) i podać polane gorącym sosem. Przepis bazowany na chefkoch.de .

knedle:500 g
mąki pszennej1 opakowanie
drożdży instant (7 g) lub 25 g świeżych
drożdży250 ml
mleka2
jajka50 g
masła50 g
cukru1/2 łyżeczki
solipowidła śliwkoweolejsos:1 opakowanie budyniu
waniliowegook. podwójna ilość
mleka2 łyżki
makudodatkowy
cukier do smaku1.
Drożdże rozpuścić w 1/2 ciepłego
mleka wraz z łyżką
cukru i taką ilością
mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż
drożdże "ruszą".Dodać
jajka, pozostały
cukier,
sól oraz
masło rozpuszczone w pozostałej połowie ciepłego
mleka. Mieszając, dodawać resztę
mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej
mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde.2. Wyrobione ciasto dzielimy na 12 mniej więcej równych kawałków.(czyli - najpierw na pól, każdą z połówek na pół, po czym każdą z nich na trzy części)Z każdej kulki ciasta formujemy w dłoniach placuszek, który następnie nadziewamy łyżeczką
powideł śliwkowych i zwijamy szczelnie w okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy złączeniami do dołu. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, przykryte wilgotną ściereczką.3. W garnku umieszczamy posmarowaną lekko
olejem wkładkę do gotowania na parze. Wlewamy tyle
wody, by nie sięgała ponad wkładkę (spód wkładki powinien być suchy, bułeczki, zgodnie ze swoją nazwą, gotują się wyłącznie na parze. W trakcie gotowania kolejnych partii, jeśli zajdzie taka potrzeba, uzupełniamy
wodę).Gdy
woda się zagotuje, umieszczamy knedle w garnku, po 3-4 sztuki na raz. gotujemy ok. 5-6 minut (w zależności od wielkości bułeczek).4. W międzyczasie przygotowujemy nasz
waniliowo makowy sos. Jego bazą jest
budyń, który przygotowujemy podobnie, jak w instrukcji na opakowaniu, używamy jednak do niego mniej więcej podwójnej ilości
mleka, by sos był rzadszy (gęstość sosu możemy tutaj dowolnie regulować wg własnych upodobań). Do
mleka dodajemy też od razu
mak. Pod koniec dosładzamy sos do smaku
cukrem, by był wyrazisty.