Wykonanie
Delikatna drożdżowa chałeczka w 3 kolorach i smakach, prosta i pyszna. Jeśli chodzi o nas...zjedliśmy ją praktycznie całą na ciepło :D, w towarzystwie
mleka, pycha !P.S Brzuchy nas nie bolały :)
400 gramów
mąki pszennej (optymalnie tortowej)1
jajo25 gramów
drożdży30 gramów stopionego, schłodzonego
masła3/4 szklanki
mleka w temp. ciała4 kopiaste łyżki
cukru1 kopiasta łyżka
cukru z
waniliąszczypta
soli:dodatkowo:1 płaska łyżka ciemnego
kakao1 kopiasta łyżka suchego
maku1 rozbełtane
jajo do posmarowania3/4 szklanki
mleka mieszamy razem z 1 łyżeczką
cukru,
drożdżami i 1 łyżką
mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".Z reszty
mąki, reszty
cukru, rozczynu,
masła,
jajka, szczypty
soli zagniatamy elastyczne ciasto (około 7 minut). Ciasto powinno zostać lekko lepiące. Dzielimy je na 3 równe części.Do pierwszej części ciasta dodajemy
kakao i ugniatamy dopóki dopóty
kakao nie "wejdzie" porządnie w drożdżówkę.Do drugiej części dodajemy suchy
mak i znów ugniatamy by
mak "rozszedł się" po cieście.Do trzeciej części dodajemy 1 płaską łyżkę
mąki tortowej i zagniatamy do uzyskania mniej lepiącego ciasta.
Wszystkie kawałki ciasta wkładamy do omączonej sporej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( u mnie około 40 minut).
Kiedy kuleczki nam podrosną każdą z nich (oczywiście osobno) zagniatamy krótko by pozbyć się nadmiaru powietrza.Z każdej z nich formujemy wałek o długości około 30 - 35 cm.Złączamy ich końce ze sobą i zaplatamy warkoczyk.UWAGA: Wałeczki lepiej formować na blacie nie posypanym
mąką, jeśli ciasto nam się lepi, użyjmy jak najmniejszej ilości
mąki.
Końce warkoczyka porządnie łączymy ze sobą i lekko podwijamy pod spód
chałki.
Blaszkę keksową o wymiarach 12x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy delikatnie
chałkę, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do napuszenia, na około 15 minut.Po upływie wyżej wymienionego czasu wierzch
chałki smarujemy rozbełtanym
jajem.Foremkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).UWAGA: Po około 25 - 30 minutach
chałka może nam się za bardzo przypiekać od góry, przykryjmy ją folią aluminiową i pieczmy do końca wyżej wymienionego czasu.Smacznego ! :)