ßßß Cookit - przepis na Knedle na parze z powidďż˝ami i sosem waniliowym

Knedle na parze z powid�ami i sosem waniliowym

nazwa

Wykonanie

Knedle na parze z powidłami to potrawa wywodząca się z kuchni austriackiej i bawarskiej. Knedle te są zbliżone do polskich klusek na parze, lecz nadziewa się je dodatkowo powidłami śliwkowymi, dzięki czemu ich smak jest jeszcze ciekawszy. Tradycyjnie podaje się je posypane makiem i cukrem pudrem oraz polane masłem. Równie popularny jest dodatek sosu waniliowego - i tak podamy je właśnie dziś. Germknödel , czyli knedle, podaje się jako danie obiadowe lub deser, choć sądzę, że podwieczorek czy kolacja z nimi też by się świetnie udały. Knedle możemy przygotować wcześniej, a potem odgrzać (na parze lub w mikrofalówce) i podać polane gorącym sosem. Przepis bazowany na chefkoch.de .
knedle:
500 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant (7 g) lub 25 g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 jajka
50 g masła
50 g cukru
1/2 łyżeczki soli
powidła śliwkowe
olej
sos:
1 opakowanie budyniu waniliowego
ok. podwójna ilość mleka
2 łyżki maku
dodatkowy cukier do smaku
1. Drożdże rozpuścić w 1/2 ciepłego mleka wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż drożdże "ruszą".
Dodać jajka, pozostały cukier, sól oraz masło rozpuszczone w pozostałej połowie ciepłego mleka. Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde.
2. Wyrobione ciasto dzielimy na 12 mniej więcej równych kawałków.
(czyli - najpierw na pól, każdą z połówek na pół, po czym każdą z nich na trzy części)
Z każdej kulki ciasta formujemy w dłoniach placuszek, który następnie nadziewamy łyżeczką powideł śliwkowych i zwijamy szczelnie w okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy złączeniami do dołu. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, przykryte wilgotną ściereczką.
3. W garnku umieszczamy posmarowaną lekko olejem wkładkę do gotowania na parze. Wlewamy tyle wody, by nie sięgała ponad wkładkę (spód wkładki powinien być suchy, bułeczki, zgodnie ze swoją nazwą, gotują się wyłącznie na parze. W trakcie gotowania kolejnych partii, jeśli zajdzie taka potrzeba, uzupełniamy wodę).
Gdy woda się zagotuje, umieszczamy knedle w garnku, po 3-4 sztuki na raz. gotujemy ok. 5-6 minut (w zależności od wielkości bułeczek).
4. W międzyczasie przygotowujemy nasz waniliowo makowy sos. Jego bazą jest budyń, który przygotowujemy podobnie, jak w instrukcji na opakowaniu, używamy jednak do niego mniej więcej podwójnej ilości mleka, by sos był rzadszy (gęstość sosu możemy tutaj dowolnie regulować wg własnych upodobań). Do mleka dodajemy też od razu mak. Pod koniec dosładzamy sos do smaku cukrem, by był wyrazisty.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/04/Knedle-na-parze-z-powidlami-i-sosem-waniliowym.html