ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka makaronowa ze speckiem i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa ze speckiem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Bogata, treściwa, ale też prosta zapiekanka, łącząca makaron, jajka, grzyby i tyrolski speck, pod ciągnącą warstwą przypiecznego, górskiego sera.
Wszystko co najlepsze z Południowego Tyrolu – tradycyjny speck i górski, młody, miękki ser Asiago Pressato. Dodają one wyjątkowego, tyrolskiego smaku tej zapiekance. Jednak możecie je zastąpić innymi, łatwiej dostępnymi, produktami. Speck już w miarę bez problemu dostaniecie w Polsce, jednak do zapiekanki możecie użyć też bardzo chudego lekko wędzonego boczku, szynki szwardzwaldzkiej, lub też każdej innej wyrazistej, tradycyjnej szynki. Natomiast trudno dostępny ser Asiago, możecie zastąpić innym serem, który się ładnie rozpuści – najprościej zwykłą mozzarellą. Bardzo polecam!
porcje dla 3 do 4 osób
Składniki
150 g specku (lub bardzo chudego boczku lub wyrazistej szynki)
200 g pieczarek
1 mała cebula
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka masła
4 jajka
100 g śmietany 18%
garść zielonej dymki
garść natki pietruszki
200 g makaronu penne lub rigatoni (lub innego krótkiego)
80 g sera Asiago Pressato (lub innego sera dobrego do zapiekania np. mozzarella)
Wykonanie
makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie
cebulę pokroić w drobną kostkę. Speck również pokroić w drobną kostkę. Jeśli mamy speck w plasterkach to pokroić w krótkie paski. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki na 1 łyżeczce oliwy zeszklić cebulę, a po chwili dodać speck i jeszcze moment podsmażać, a następnie odłożyć speck z cebulą na talerz na tej samej patelni rozpuścić masło i dać pieczarki. Dodać sól oraz pieprz i podsmażać grzyby aż odparuje z nich cała woda
posiekać natkę pietruszki oraz zielone części cebuli dymki w misce rozmieszać jajka ze śmietaną. Dodać do nich pietruszkę i dymkę, speck z cebulą oraz podsmażone pieczarki i rozmieszać
naczynie ceramiczne wysmarować oliwą. Wsypać do niego ugotowany makaron i wlać ok. 1/3 masy jajecznej ze speckiem i grzybami. Rozmieszać by masa rozeszła się między makaronem. Następnie na makaron wlać pozostałe 2/3 masy, tak by dobrze przykryła makaron (jajka spłyną niżej, ale na makaronie zostanie speck i grzyby)
ser posiekać na drobną kostkę lub porwać na drobne kawałki i rozłożyć równomiernie na wierzchu zapiekanki
zapiekankę piec w 190°C przez 30 minut. Ser powinien się ładnie zarumienić – jeśli mu do tego brakuje, to na ostatnie kilka minut można włączyć termoobieg
zapiekankę podawać od razu. Można też przechować w lodówce i odgrzać następnego dnia
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Słodki chleb drożdżowy
Sorbet nektarynkowy na patyku
Paszteciki z mięsem
Oryginalne włoskie Tiramisu
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/zapiekanka-makaronowa-ze-speckiem-i-pieczarkami