Wykonanie

Bogata, treściwa, ale też prosta zapiekanka, łącząca
makaron,
jajka,
grzyby i tyrolski speck, pod ciągnącą warstwą przypiecznego, górskiego
sera.Wszystko co najlepsze z Południowego Tyrolu – tradycyjny speck i górski,
młody,
miękki ser Asiago Pressato. Dodają one wyjątkowego, tyrolskiego smaku tej zapiekance. Jednak możecie je zastąpić innymi, łatwiej dostępnymi, produktami. Speck już w miarę bez problemu dostaniecie w Polsce, jednak do zapiekanki możecie użyć też bardzo chudego lekko
wędzonego boczku,
szynki szwardzwaldzkiej, lub też każdej innej wyrazistej, tradycyjnej
szynki. Natomiast trudno dostępny
ser Asiago, możecie zastąpić innym
serem, który się ładnie rozpuści – najprościej zwykłą
mozzarellą. Bardzo polecam!porcje dla 3 do 4 osóbSkładniki150 g specku (lub bardzo
chudego boczku lub wyrazistej
szynki)200 g
pieczarek1 mała
cebula1/3 łyżeczki
pieprzu1/3 łyżeczki
soli1 łyżeczka
oliwy1 łyżeczka
masła4
jajka100 g
śmietany 18%garść zielonej
dymkigarść
natki pietruszki200 g
makaronu penne lub rigatoni (lub innego krótkiego)80 g
sera Asiago Pressato (lub innego
sera dobrego do zapiekania np.
mozzarella)Wykonanie
makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie
cebulę pokroić w drobną kostkę. Speck również pokroić w drobną kostkę. Jeśli mamy speck w plasterkach to pokroić w krótkie paski.
Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki na 1 łyżeczce
oliwy zeszklić
cebulę, a po chwili dodać speck i jeszcze moment podsmażać, a następnie odłożyć speck z
cebulą na talerz na tej samej patelni rozpuścić
masło i dać
pieczarki. Dodać
sól oraz
pieprz i podsmażać
grzyby aż odparuje z nich cała
wodaposiekać
natkę pietruszki oraz zielone części
cebuli dymki w misce rozmieszać
jajka ze
śmietaną. Dodać do nich
pietruszkę i
dymkę, speck z
cebulą oraz podsmażone
pieczarki i rozmieszaćnaczynie ceramiczne wysmarować
oliwą. Wsypać do niego ugotowany
makaron i wlać ok. 1/3 masy jajecznej ze speckiem i
grzybami. Rozmieszać by masa rozeszła się
między makaronem. Następnie na
makaron wlać pozostałe 2/3 masy, tak by dobrze przykryła
makaron (
jajka spłyną niżej, ale na
makaronie zostanie speck i
grzyby)
ser posiekać na drobną kostkę lub porwać na drobne kawałki i rozłożyć równomiernie na wierzchu zapiekankizapiekankę piec w 190°C przez 30 minut.
Ser powinien się ładnie zarumienić – jeśli mu do tego brakuje, to na ostatnie kilka minut można włączyć termoobiegzapiekankę podawać od razu. Można też przechować w lodówce i odgrzać następnego dnia

Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Słodki
chleb drożdżowy
Sorbet nektarynkowy na patyku

Paszteciki z
mięsem
Oryginalne włoskie TiramisuPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus