ßßß Cookit - przepis na Ptysie z cytrynową bitą śmietaną

Ptysie z cytrynową bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Kochanie kupisz mi ptysia?.. Tak , tak już się ubieram , słyszałam zawszę tę samą odpowiedz…
Gdy nosiłam pod sercem swoją najukochańszą córeczkę moim ulubionym , słodkim uzależnieniem stały się właśnie one.
Ukochany nie potrafił mi niczego odmówić ( już bym mu pokazała inaczej 😉 ) gdy tylko był w domu , spełniał moje zachcianki a wiecie co było najpiękniejsze i najfajniejsze? A to że kawałek od mieszkania mieliśmy całodobową cukiernię/piekarnię w której mieli przepyszne słodkie wypieki.
Trochę wykorzystywałam mojego pana bo często moje zachcianki miały miejsce sporo po północy ale był dzielny.
Dziś to ja piekę dla mojej cudownej panienki i męża przeróżne słodkie ptysie.
Piekę…ot tak… prosto z serca , nie chcąc nic w zamian a i tak dostaję słodkiego buziaka oraz najpiękniejsze słowa ” mm pyśne mamo , kocham Cię”.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka wody
100g. masła 82%
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Cytrynowa bita śmietana:
500m. śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
15g. cukru o smaku cytrynowym Delecta
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
200g. czekolady mlecznej
maczek mango Decorada Delecta
świeże truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto: W garnku zagotować wodę z masłem.
Wsypać powoli mąkę ucierając lub miksując do momentu aż ciasto stanie się szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka.
Pozostawić do wystudzenia.
Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego , lśniącego ciasta.
Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego z dowolną końcówką. Można także kłaść ciasto łyżką.
Piec przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Upieczone wystudzić na kratce , przekroić na dwie części wzdłuż.
Cytrynowa bita śmietana: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem cytrynowym oraz cukrem pudrem.
Wlać sok z cytryny ponownie chwilkę miksować lub wymieszać łyżką.
Bitą śmietaną napełniać eklerki za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
Polewa: Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną , zostawić do wystudzenia.
Polać każdego ptysia czekoladą oraz posypać maczkiem mango.
Podawać udekorowane świeżymi truskawkami.
Gabriela wprost przepada za puszystym ciachem wypełnionym bitą śmietaną , polanym czekoladą.
Wiadomo dla czego , przejęła smaki po mamusi
Umazane rączki , bluzeczka a buzia cała w czekoladzie za to ten piękny i szeroki uśmiech na Jej twarzy aż się serce raduje a wszystkie smutki , smuteczki odchodzą w niepamięć.
Mężuś zawsze sięga po jednego noo.. może jednak dwa , trzy albo cztery , a co tu się rozdrabniać , ile się zmieści:)
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/ptysie-z-cytrynowa-bita-smietana