ßßß
Składniki:Ciasto:1 szklanka wody100g. masła 82%1 szklanka mąki pszennej4 jajkaCytrynowa bita śmietana:500m. śmietanki 30%1/2 szklanki cukru pudru15g. cukru o smaku cytrynowym Delecta1 łyżka soku z cytrynyPolewa:200g. czekolady mlecznejmaczek mango Decorada Delectaświeże truskawki do dekoracjiPrzygotowanie:Ciasto: W garnku zagotować wodę z masłem.Wsypać powoli mąkę ucierając lub miksując do momentu aż ciasto stanie się szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka.Pozostawić do wystudzenia.Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego , lśniącego ciasta.
Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego z dowolną końcówką. Można także kłaść ciasto łyżką.Piec przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.Upieczone wystudzić na kratce , przekroić na dwie części wzdłuż.
Cytrynowa bita śmietana: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem cytrynowym oraz cukrem pudrem.Wlać sok z cytryny ponownie chwilkę miksować lub wymieszać łyżką.
Bitą śmietaną napełniać eklerki za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
Polewa: Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną , zostawić do wystudzenia.Polać każdego ptysia czekoladą oraz posypać maczkiem mango.Podawać udekorowane świeżymi truskawkami.
Gabriela wprost przepada za puszystym ciachem wypełnionym bitą śmietaną , polanym czekoladą.Wiadomo dla czego , przejęła smaki po mamusiUmazane rączki , bluzeczka a buzia cała w czekoladzie za to ten piękny i szeroki uśmiech na Jej twarzy aż się serce raduje a wszystkie smutki , smuteczki odchodzą w niepamięć.
Mężuś zawsze sięga po jednego noo.. może jednak dwa , trzy albo cztery , a co tu się rozdrabniać , ile się zmieści:)
Smacznego