Wykonanie
Z nadzieniem budyniowym,
śmietankowym,
czekoladowym czy
kawowym wszystkie smakują pysznie.A,że sezon
truskawkowy to tym razem eklerki wypełnione po brzegi niczym innym jak kremem
truskawkowym. Dla niektórych z was ciasto ptysiowe wydaje się skomplikowane, ale uwierzcie tak nie jest.Lekkie chrupiące obsypane odrobina
cukru pudru, z ulubionym nadzieniem, po prostu pysznie. Przepis na ciasto (niezawodne jak zwykle) zaczerpnięty od Dorotus z małymi modyfikacjami Składniki na ok 12 eklerków.1 szklanka
wody1 łyża
cukru100 g
masła lub
margaryny1 szklanka
mąki pszennej przesianej4
jajkaW rondelku zagotować
wodę z
masłem i
cukrem. Na gotującą
wodę wsypać
mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z
jajkami.Masę wyciskać na blaszkę rękawa cukierniczego,.Piec w temperaturze 200ºC przez 30 minut . Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.Krem"300ml schłodzonej
śmietanki 36 %ok 12 sporych
truskawek ( możecie użyć mrożonych)3 łyżki
cukru pudruTruskawki opłukać i dobrze rozgnieść widelcem.
Śmietanę ubić pod koniec ubijani dodać
cukier. Delikatnie wymieszać z
truskawkami. Napełnić eklerki. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.