ßßß Cookit - przepis na Eklerki z kremem truskawkowym

Eklerki z kremem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Z nadzieniem budyniowym, śmietankowym, czekoladowym czy kawowym wszystkie smakują pysznie.A,że sezon truskawkowy to tym razem eklerki wypełnione po brzegi niczym innym jak kremem truskawkowym. Dla niektórych z was ciasto ptysiowe wydaje się skomplikowane, ale uwierzcie tak nie jest.Lekkie chrupiące obsypane odrobina cukru pudru, z ulubionym nadzieniem, po prostu pysznie. Przepis na ciasto (niezawodne jak zwykle) zaczerpnięty od Dorotus z małymi modyfikacjami Składniki na ok 12 eklerków.
1 szklanka wody
1 łyża cukru
100 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej przesianej
4 jajka
W rondelku zagotować wodę z masłem i cukrem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami.
Masę wyciskać na blaszkę rękawa cukierniczego,.
Piec w temperaturze 200ºC przez 30 minut . Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.
Krem"
300ml schłodzonej śmietanki 36 %
ok 12 sporych truskawek ( możecie użyć mrożonych)
3 łyżki cukru pudru
Truskawki opłukać i dobrze rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić pod koniec ubijani dodać cukier. Delikatnie wymieszać z truskawkami. Napełnić eklerki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/06/eklerki-z-kremem-truskawkowym.html