Wykonanie
By MagicPot, 17 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Tort
marchewkowy z kremem
cynamonowym upichciłam w ostatnią sobotę. Pomysł na ten tort zrodził się, gdyż ostatnio coraz częściej czytam na temat szkodliwego wpływu na nasz organizm nadmierne spożywanie
białego cukru a jestem jego ogromną fanką… Tort ten nie zawiera w swoim składzie czystego
białego cukru, tak więc ciekawość wzięła górę! Pomysł był dobry i mimo iż nie przygotowałam go jak typowy tort, lecz jak zwykłe ciasto (zamiast okrągłej brytwanki użyłam prostokątną) i tak też został przez Nas skonsumowany.około 400g marchwii – 5 średnich
marchewekcztery
jajkapięć łyżek
miodu3cm świeżego
imbirucztery łyżki
mąkidwie i pół łyżeczki esencji waniliowejdwie łyżeczki
proszku do pieczeniapo jednej łyżce posiekanych
orzechów nerkowca i
migdałówjedna łyżka
rodzynek400g
sera twarogowego (typowego
sera jak na sernik)sok z jednej połówki
pomarańczyprzyprawy: szczypta
soli, jedna łyżka
cynamonuOczywiście przygotowania rozpoczynamy od obrania
marchewki a następnie ścieramy ją na tarce o dużych oczkach.Oddzielamy
jajka:
żółtka wrzucamy do większej miski a
białka do mniejszej miski.Piekarnik nastawiłam na grzanie na 180 ˚ C.Szykujemy poszczególne składniki:–
imbir ścieramy na tarce (starałam się usunąć włókna z
imbiru, gdyż za nimi nie przepadam);– nasypuję 4 łyżki
mąki do sitka i dodaję dwie łyżeczki
proszku do pieczenia;– przygotowuję półtorej łyżeczki esencji waniliowej;– jeżeli nie macie posiakanych
orzechów, to zróbcie to terazDo
żółtek dodałam 4 czubate łyżki
miodu i miksujemy.
Białka wraz ze szczyptą
soli ubiłam na sztywną pianę.Do ubitych
żółtek z
miodem wpierwszej kolejności dodałam przesianą
mąkę i miksuję.Następnie dodałam kolejne składniki i mieszam już łyżką.Na koniec dołożyłam startą
marchew i ubitą na sztywną pianę i wszystko dokładnie wymieszałam łyżką.Do brytwanki (moja jest typu stic-off i o wymiarach zewnętrznych: 27cm długości x 19cm szerokości x 6cm wysokości, ale możecie użyć mniejszej – pamiętajcie by przy zmniejszaniu szerokości i długości brytfanki była ona wyższa na wysokość od mojej) przelałam całe ciasto.Do nagrzanego piekarnika wstawiłam brytwankę i zapiekałam dokładnie 55 minut. Po upieczeniu odstawiłam do całkowitego ostygnięcia.Gdy ciasto było przestudzone wyjełam je z brytfanki i przekroiłam na pół.Następnie przygotowałam kremowe nadzienie: 400g
twarogu zmiksowałam z jedną czubatą łyżeczką
miodu, jedną łyżeczką esencji waniliowej i wyciśniętym z
pomarańczy sokiem oraz dodałam łyżkę
cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszałam.Tak przygotowany krem nałożyłam na spód ciasta i przykryłam drugą połówką ciasta i wstawiłam do lodówki.Tort przyozdobiłam
polewą czekoladową przygotowaną według przepisu, którym oblałam ciasto gdy polewa była przestudzona.Tort wstawiłam ponownie do lodówki i nastęnego dnia po śniadaniu skosztowaliśmy ciasta. Dopóki nie zjedliśmy tort cały, przechowywałam go w lodówce.Smacznego!Polecam inne przeisy na słodkości: