Wykonanie
Nie lubię dietetycznych ciast, ale może po dzisiejszym dniu zmienię zdanie, bo dzisiaj zrobiłam najpyszniejsze ciasto
marchewkowe jakie kiedykolwiek
jadłam. Jest idealne ! Wilgotne, słodkawe i mocno
marchewkowe. Dokładnie takie, jakiego szukałam :) przepis pochodzi ze wspaniałej strony ABC dieta od kuchni, którą polecam wszystkim odchudzającym się ;)

Składniki:Ciasto:400g drobno startej
marchwi4
jajka (oddzielnie
białka od
żółtek)szczypta
soli130g zmielonych na
mąkę płatków owsianych2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
miodułyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta sproszkowanego
imbirułyżeczka
cynamonu50g dowolnych
suszonych owoców (takie jak
morele czy
śliwki należy pociąć w kostkę)Wierzch:
serek homogenizowany o smaku waniliowym (całe opakowanie Danio wystarczy)dowolna ilość
płatków migdałów
Oddzielić
białka od
żółtek i ubić je ze szczyptą
soli.Do ubitych
białek wmiksować
żółtka.Dodawać kolejno startą
marchew,
oliwę oraz
miód, zmielone
płatki owsiane,
suszone owoce,
imbir i
proszek do pieczenia, za każdym razem delikatnie mieszając.Wyłożyć formę papierem do pieczenia.Włożyć ciasto do piekarnika o temperaturze 180 st C. na 50-60 min (do suchego patyczka)Wyjąć ciasto i poczekać aż wystygnie.Podprażyć na suchej patelni
płatki migdałów.Wysmarować wierzch
serkiem i posypać prażonymi
migdałami.Smacznego !Wkrótce zabieram się za
bezę, więc czekajcie na przydatne informacje odnośnie tego kulinarnego cudu ;)