Wykonanie

Semmelknödel, Brötchen-Knödel, czyli knedle z
bułki, to specjalność południowych Niemiec, Austrii i Czech. Idealnie nadają się do
pieczeni wieprzowych podawanych z kiszoną lub
czerwoną kapustą. Często serwowane są ze
śmietanowym sosem grzybowym. Są pyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Na kluski najlepiej nadają się stare, ale jedno-dwu-dniowe
bułki, całkiem czerstwe raczej nie. Jeśli już używasz takich dodaj więcej
mleka. Do klusek podałam sos z mieszanki mrożonych
grzybów leśnych (w sklepowych ladach chłodniczych leżą prawdziwe rartytasy!).
Grzyby dusiłam z dodatkiem
białego wina, zagęściłam
śmietanką kremową. Obiad pycha! Polecam!

Składniki:4
bułki - 200 g250 ml
mleka1
jajko2 łyżki
mąki1
cebula1 łyżka
masła2 łyżki
natki pietruszkisól,
pieprz, gałka muszkatałowa
Sos grzybowy:600 g mrożonych
grzybów leśnych1 łyżka
masła1
cebula
100-150 ml białego
wytrawnego wina100 ml
śmietany kremówkisól,
pieprznatka zielonej
pietruszkiWykonanie:
bułki pokroić w 1 cm kostkę. Zalać gorącym
mlekiem i roztrzepanym
jajkiem, odstawić 10-15 minut . Jeśli używasz bardzo suchych
bułek dodaj nieco więcej
mleka w międzyczasie zeszklić pokrojoną w małą kostkę
cebulęnamoczone
bułki wynieszać z podsmażoną
cebulą, posiekną zieloną
pietruszką, dodać
mąkę, doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatałową - wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kluskigotować w osolonej wrzącej wodzie około 10-15 minut . Po wypłynięciu klusek zmniejszyć ogień i trzymać pod przykryciem na ledwie mrugającym ogniuzamrożone
grzyby wyłożyć na patelnię z rozgrzanym
masłem i posiekaną, zeszkloną
cebulką, mieszając od czasu do czasu
grzyby rozmrozić. Gdy puszczą całą
wodę zwiększyć ogień i odparować nadmiar
wody. Dolać
wino, odparować i dodać
śmietanę kremówkę,
przyprawy, poddusić przez kilka minut do zagęszczenia sosuwyłowić kluski łyżką cedzakową. Podawać z
sosem grzybowym. Suto posypać zieloną
pietruszkąSMACZNEGO !