Wykonanie

Śląska
sałatka śledziowa - Hekele - to popularne danie kuchni śląskiej spożywane w dni powszednie i w czasie postu. Hekele są obecne również w kuchni niemieckiej pod nazwą - Häckele lub Häckerle. Potrawa została wpisane na listę produktów tradycyjnych.
Sałatkę wybrała Renata z bloga "Codziennik kulinarny" w ramach styczniowej akcji Regionalne smaki. Potrawa występuje w dwóch wersjach, jako
sałatka - podawana wówczas z
ziemniakami w mundurkach lub jako pasta do
chleba w wersji zmielonej. Przygotowałam
sałatkę z przyjemnością, ponieważ generalnie lubimy
ryby. Połączenie
śledzia z
cebulką i
ogórkiem to klasyk, lecz dodatek gotowanego
jajka bardzo łagodzi smak ostrych dodatków. Do wersji mielonej się przymierzam , pewnie będzie równie smaczna!Składniki:

3 solone płaty
śledziowe1 ugotowane
jajko2 średnie
ogórki kiszone2 łyżeczki
musztardy miodowej2 łyżeczki
musztardy francuskiej1 cienka
dymka ze
szczypiorkiemkoperekpieprz czarny mielonyWykonanie:płaty
śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem
śledzie,
jajko i
ogórki pokroić w niewielka kostkę
szczypiorek i
koperek drobno posiekaćskładniki sałatki wymieszać z
musztardą i przyprawić do smaku
pieprzemsałatkę podawać schłodzonąSMACZNEGO !