Babka z dodatkiem majonezu wychodzi bardzo delikatna, puszysta i wilgotna. Lekka jak piórko. Idealnie smakuje z czekoladowym lukrem na bazie soku z cytryny- dodając kakao w prosty sposób przenosimy zwykły cytrynowylukier na zupełnie nowy poziom ;) . Baba pięknie się prezentuje, jest banalna w przygotowaniu i z powodzeniem może być gwiazdą wielkanocnego stołu. Polecam!Składniki:· 4 jajka· szklanka cukru· szklanka mąki pszennej· pół szklanki mąki ziemniaczanej· 2 łyżeczki proszku do pieczenia· 8 łyżek majonezu· łyżeczka pasty waniliowej· skórka otarta z cytrynyNa czekoladoo-cytrynowylukier:· sok z 1 cytryny· łyżeczka kakao· cukier puder ile zabierzePonadto:· garść uprażonych orzechów laskowychBiałka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Do sztywnej piany białkowej dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy majone, pastę waniliową i skórkę cytrynową- całość ostatni raz delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki na babę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 50- 55 minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłą babę lukrujemy. Lukier- sok z cytryny ucieramy z kakao i cukrem pudrem- ile zabierze sok, aby powstał dość gęsty lukier. Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami.Smacznego!