Wykonanie
Jedno z moich ulubionych ciast i przepisów. Receptura ta
daje bowiem wiele możliwości i dzięki naszej inwencji twórczej z tak naprawdę jednego przepisu możemy uzyskać kilka różnych ciast. Dzisiaj proponuję Wam
waniliową masę budyniową oraz
galaretkę mleczno-
pomarańczową, z którą doskonale komponuje się smak słodkich
owoców kaki. Do dzieła ;) .Spód:· 250 g
mąki pszennej· 125 g drobnego
cukru· 125 g zimnego
masła· 1 łyżeczka
proszku do pieczenia· 1
jajkoMasa budyniowa:· 500 ml
mleka· 250 ml słodkiej
śmietanki 36%· 250 ml gęstej i kwaśnej
śmietany 18%· czubata łyżka
mąki pszennej· szklanka drobnego
cukru· 2
torebki budyniu
waniliowego - każdy na 0,5l
mleka- po 40 g· 4 żółtaDodatkowo:· ok. 10 sztuk ulubionych
cukierków czekoladowychMasa owocowa:· 2
owoce kaki (lub inne ulubione -
mango,
brzoskwinie z puszki,
mandarynki)· 1
galaretka pomarańczowa· 500 ml
mleka skondensowanego niesłodzonegoCiasto-
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia i
cukrem. Dodajemy zimne
masło i siekamy. Dodajemy
jajko i wyrabiamy gładkie ciasto, którym wylepiamy tortownicę o średnicy 26 cm (wysmarowana
masłem i wysypana
mąką). Dookoła rantu układamy przepołowione
cukierki czekoladowe.W 1 szklance zimnego
mleka rozprowadzamy budynie,
mąkę i
żółtka. Pozostałe
mleko i
śmietany zagotowujemy z
cukrem. Do gotującego się płynu przelewamy rozrobione budynie. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotową masę przelewamy na spód. Całość pieczemy ok. 70 minut, temp. 180 stopni. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Chłodzimy.Na zimnym cieście układamy kawałki
owocu kaki.
Galaretkę pomarańczową zalewamy gorącym
mlekiem, dokładnie mieszamy, żeby proszek się rozpuścił i odstawiamy, żeby
galaretka przestygła. Lekko żelującą wylewamy na
owoce. Ciasto chłodzimy w lodówce. Smacznego!