Wykonanie
Mięsny wtorekDziś postanowiłam zaproponować Wam regionalne danie kuchni łódzkiej. Kuchnia ta jest dość specyficzna i niezbyt wyrafinowana. Łódź była bowiem biednym miastem robotniczym, składającym się głównie z ludności napływowej z obszarów wiejskich. To sprawiło, że jadło się tu prosto i tanio, wykorzystując najbardziej podstawowe składniki. Wśród łódzkich potraw jest jednak kilka "perełek", które smakują wspaniale nawet osobom z wysublimowanym podniebieniem.Mimo, że w Edynburgu istnieje wiele
polskich sklepów, a podstawowe polskie produkty dostępne są we wszystkich marketach, to często brakuje mi pewnych swojskich produktów, których z niewiadomych przyczyn nie można tutaj dostać. Jednym z takich produktów są
podroby drobiowe (bo baranie można kupić bez problemu), ostatnio jednak robiąc zakupy w arabskim sklepie, gdzie zazwyczaj kupuje wyfiletowane
udka z kurczaka, wpadły mi w oko
żołądki drobiowe. Nie zastanawiając się długo poprosiłam o pełną garść tychże, gdyż od razu wiedziałam co z nich przygotuje - łódzka potrawę -
żołądki drobiowe w
sosie chrzanowym . Jak widzicie ta łódzka potrawa miała u mnie dość skomplikowaną historię - polskie danie, ugotowane na brytyjskiej ziemi, z
mięsa kupionego u arabskiego rzeźnika ;) Czasami trzeba się sporo nakombinować, aby powstało smaczne, swojskie danie.Żołądki to z pewnością danie dla koneserów (ja je jednak bardzo lubię) i być może nie każdemu przypadnie do gustu, jestem jednak pewna, że pokochają je wielbiciele
podrobów. Połączenie delikatnych żołądków z
ostrym chrzanem jest kompozycją idealną i gorąco je wszystkim polecam!Przepis na to danie pochodzi z książki "Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka" A. Wojciechowskiej.

Składniki :500g
żołądków drobiowych
1-2
marchewki1-2
pietruszkipół
porakawałeczek
selerakilka ziarenek
czarnego pieprzukilka ziarenek
ziela angielskiegolistek laurowy1 łyżka
masłaczubata łyżka
maki2 łyżeczki
chrzanu (lub do smaku)
sól,
pieprzcukier
Przygotowanie :Ugotować żołądki :Żołądki dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki
marchewkę i
pietruszkę,
selera i
pora. Zalać
wodą (tylko tyle aby zakryła
mięso i warzywa) i wraz z
przyprawami (
pieprzem,
zielem angielskim i
liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Żołądki odcedzić, ale nie wylewać
wywaru !Przygotować sos :Na głębokiej patelni roztopić
masło i dodać do niego
mąkę - dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, podlewać
wywarem z żołądków do uzyskania pożądanej konsystencji, dokładnie mieszać, aby sos był gładki. Dodać
chrzan (do smaku), doprawić
solą i
pieprzem oraz szczyptą
cukru. Na koniec dodać żołądki i podgrzać je w sosie. Podawać z
ziemniakami, kluskami, lub
ryżem.

Smacznego !