Wykonanie
Płynne czwartkiWczoraj naszła mnie straszna ochota na zupę, ale ponieważ było już dość późno, musiała być prosta i szybka w przygotowaniu. Zerknęłam do szafek i
doszłam do wniosku, że najlepszym i najprostszym rozwiązaniem będzie zupa pomidorowa . Bezzwłocznie wrzuciłam parę składników do garnka i po około 30 minutach miałam gotową bardzo smaczną, aromatyczną i mocno
pomidorową zupę krem z
pomidorów ;) Polecam wszystkim zapracowanym!


Składniki :1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku1 łodyga
selera naciowego1 puszka krojonych
pomidorów500ml
przecieru pomidorowego (passaty)kilka ziaren
pieprzulistek laurowy500-700ml
bulionu warzywnego (lub 500ml
bulionu i 200-300ml
wody)
oreganobazyliamajeraneksol,
pieprzoliwa/masło do smażenia

Przygotowanie :W garnku rozgrzać
oliwę i/lub
masło i przesmażyć na nim
cebulę pokrojoną w drobna kostkę, rozgnieciony
czosnek oraz drobno pokrojony
seler naciowy. Gdy
cebula się zeszkli, dodać
pomidory z puszki i
przecier pomidorowy (passatę),
pieprz i
listek laurowy. Przykryć i gotować przez kilka minut. Dolać
bulion i/lub
wodę, do smaku (ja wlałam 500ml
bulionu i 300ml
wody, ponieważ miałam bardzo intensywny przecier, mimo tak dużego rozcieńczenia zupa jest nadal bardzo aromatyczna) średnim ogniu do czasu aż zupa się zagotuje. Zmniejszyć gaz i powoli gotować przez kilkanaście minut. Dodać
zioła:
bazylię,
oregano i
majeranek. Zupę chwilę przestudzić po czym dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Podawać przybraną
śmietaną, lub w lżejszej wersji -
jogurtem naturalnym.Aby zupa była bardziej sycąca można podać do niej ulubione
pieczywo np. chrupiącą
bagietkę lub
ryż.

Smacznego !