ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczna zupa pomidorowa

Błyskawiczna zupa pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Płynne czwartki
Wczoraj naszła mnie straszna ochota na zupę, ale ponieważ było już dość późno, musiała być prosta i szybka w przygotowaniu. Zerknęłam do szafek i doszłam do wniosku, że najlepszym i najprostszym rozwiązaniem będzie zupa pomidorowa . Bezzwłocznie wrzuciłam parę składników do garnka i po około 30 minutach miałam gotową bardzo smaczną, aromatyczną i mocno pomidorową zupę krem z pomidorów ;) Polecam wszystkim zapracowanym!
Składniki :
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 puszka krojonych pomidorów
500ml przecieru pomidorowego (passaty)
kilka ziaren pieprzu
listek laurowy
500-700ml bulionu warzywnego (lub 500ml bulionu i 200-300ml wody)
oregano
bazylia
majeranek
sol, pieprz
oliwa/masło do smażenia
Przygotowanie :
W garnku rozgrzać oliwę i/lub masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobna kostkę, rozgnieciony czosnek oraz drobno pokrojony seler naciowy. Gdy cebula się zeszkli, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy (passatę), pieprz i listek laurowy. Przykryć i gotować przez kilka minut. Dolać bulion i/lub wodę, do smaku (ja wlałam 500ml bulionu i 300ml wody, ponieważ miałam bardzo intensywny przecier, mimo tak dużego rozcieńczenia zupa jest nadal bardzo aromatyczna) średnim ogniu do czasu aż zupa się zagotuje. Zmniejszyć gaz i powoli gotować przez kilkanaście minut. Dodać zioła: bazylię, oregano i majeranek. Zupę chwilę przestudzić po czym dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać przybraną śmietaną, lub w lżejszej wersji - jogurtem naturalnym.
Aby zupa była bardziej sycąca można podać do niej ulubione pieczywo np. chrupiącą bagietkę lub ryż.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2016/02/byskawiczna-zupa-pomidorowa.html