ßßß
Ciasto makowe:25dag maku3 jabłka5 jajekkostka masła2 łyżeczki proszku do pieczenia6 łyżek mąki6 łyżek kaszy manny1 szkl cukruMak zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i odstawiamy. Gdy przestygnie mielimy (ja swój mieliłam 2 razy, zupełnie wystarczyło). Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy na puch. Dodajemy starte jabłka, mąkę z proszkiem i kaszę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma 23,5 x 35,5 cm) i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C.Masa serowa:1 kg sera twarogowego (ja użyłam takiego z wiaderka)6 łyżek cukru pudru2 galaretki cytrynowe3 łyżeczki żelatynypuszka ananasówczekolada mlecznakilka łyżek mlekaGalaretki i żelatynę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i studzimy. Ser mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone ananasy i tężejącą galaretkę. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na ciasto makowe i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę rozpusczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią wierz ciasta.Smacznego.




