Wykonanie
Ot sobie wymyśliłam, kombinację, ale kombinację bardzo pyszną. Wilgotny makowiec a nim delikatna masa serowa z kawałkami
ananasa. Jeśli lubicie ciasta z
makiem musicie koniecznie spróbować, bo ciasto prezentuje się bardzo elegancko, a smakuje również wybornie.

Ciasto
makowe:25dag
maku3
jabłka5
jajekkostka
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek
mąki6 łyżek
kaszy manny1 szkl
cukruMak zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i odstawiamy. Gdy przestygnie mielimy (ja swój mieliłam 2
razy, zupełnie wystarczyło). Oddzielamy
białka od
żółtek.
Masło ucieramy z
cukrem, następnie dodajemy po jednym
żółtku i ucieramy na puch. Dodajemy starte
jabłka,
mąkę z proszkiem i
kaszę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą
serową. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma 23,5 x 35,5 cm) i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C.Masa serowa:1 kg
sera twarogowego (ja użyłam takiego z wiaderka)6 łyżek
cukru pudru2
galaretki cytrynowe3 łyżeczki
żelatynypuszka
ananasówczekolada mlecznakilka łyżek
mlekaGalaretki i
żelatynę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i studzimy.
Ser mieszamy z
cukrem pudrem, dodajemy pokrojone
ananasy i tężejącą
galaretkę. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na ciasto
makowe i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Czekoladę rozpusczamy z
mlekiem w kąpieli
wodnej i polewamy nią wierz ciasta.Smacznego.





