Wykonanie
Pulpety z
papryką i
pieczarkami podaję najczęściej z
kaszą jęczmienną. Moim zdaniem wszystkie sosy oparte na
papryce, sprawdzają się znakomicie z
kaszami . Zachęcam do zrobienia takich pulpecików oraz do jedzenia
kaszy. Nie tylko jęczmiennej, lecz takiej, jaką lubicie najbardziej. Jest łatwa w przygotowaniu i zdrowa :)

Składniki pulpetów:500 g mielonej
karkówki2 ząbki
czosnkupół
cebuli60 ml
bułki tartej (1/4 szklanki)1
jajkosól i
pieprz do smaku
oliwa do smażenia pulpetówSkładniki sosu:1
czerwona papryka1
żółta papryka500 g malutkich
pieczarek3,5
cebuli1 czubata łyżeczka
papryki słodkiej1 płaska łyżeczka
papryki ostrejsól i
pieprz do smakuokoło 1,5 - 2 szklanki
bulionu warzywnegoWykonanie:Pulpety z
papryką i
pieczarkami robimy w dużej patelni - rondlu z pokrywką. Najlepiej jest przygotować je kilka godzin przed podaniem, a nawet dzień wcześniej. Dzięki temu składniki przejdą nawzajem swoimi
smakami.Wykonanie pulpetów:
Czosnek przeciskamy przez praskę,
cebulę ścieramy na tarce.Do
bułki tartej wlewamy tyle
wody, aby powstała konsystencja gęstej papki.
Mięso dość mocno solimy i
pieprzymy (pulpety nie mogą być mdłe), dodajemy
cebulę,
czosnek,
bułkę tartę oraz
jajko i całość wyrabiamy około 4 minuty.Z
mięsa formujemy nieduże pulpety. (Ich ilość powinniśmy dostosować do wielkości patelni, na której przygotowujemy potrawę. Ułożone obok siebie powinny bez problemu się na niej mieścić)Pulpety obsmażamy na
oliwie, z obu stron (do obsmażania nie wkładamy na patelnię wszystkich pulpetów na raz). Pulpeciki powinny się apetycznie przyrumienić. W środku mogą pozostać surowe.Podsmażone pulpety odkładamy na talerz.Wykonanie sosu:
Papryki kroimy na krótkie, cienkie paseczki.
Pieczarki kroimy na ćwiartki.
Cebulę kroimy w kostkę.Na
oliwę ze smażenia pulpetów wrzucamy
cebulę, solimy do smaku i podsmażamy do jej zeszklenia.Gdy
cebula jest gotowa, dodajemy
pieczarki, całość mieszamy i chwilę razem podsmażamy.Gdy
pieczarki zaczną puszczać
wodę, patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy 5 minut.Następnie dodajemy
paprykę, patelnię ponownie przykrywamy i całość dusimy około 3 - 4 minuty. W międzyczasie całość doprawiamy
papryką słodką,
papryką ostrą,
pieprzem i
solą.Do tak przygotowanych warzyw wkładamy pulpety. Staramy się je ułożyć pomiędzy warzywami i
pieczarkami lub pod nimi. Całość zalewamy
bulionem warzywnym tak, aby pulpety były w większej części przykryte. Ilość dodanego
bulionu zależy od tego, z czym podamy sos.
Kasza moim zdaniem smakuje najlepiej z dużą ilością sosu.
Makaron lub
ziemniaki nie mają tej potrzeby. Wówczas nie rozrzedzamy tak sosu
bulionem.Całość dusimy 30 minut. Po około 15 minutach, gdy smaki
mięsa i warzyw się połączą, próbujemy sos i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy.Podajemy z
kaszą lub innymi dodatkami.Smacznego :)