Wykonanie


Cordon bleu to drobiowe roladki nadziane
serem i
szynką. Ostatnio na amerykańskich blogach kulinarnych zauważyłam kilka przepisów na zapiekankę z
kurczakiem w stylu tego tradycyjnego dania i od razu postanowiłam stworzyć jej własną wersję. Delikatne kawałki
ziołowego kurczaka wspaniale komponują się z pysznym, kremowym sosem, słoną
szynką i ciągnącym się
serem - to naprawdę niezwykle proste i bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam, smacznego:) na 2-3 osoby:podwójna
pierś kurczaka,kilka dużych plastrów
szynki,ćwierć małego
pora,ok. 3/4 szklanki startego
żółtego sera,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie, granulowany
czosnek, ew. słodka lub
ostra paprykakilka łyżek
bułki tartejopcjonalnie kilka łyżek
natki pietruszki do posypania gotowej potrawybeszamel:czubata łyżka
masła,czubata łyżka
mąki,niecała szklanka
mleka,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaBeszamel: w rondelku rozpuścić
masło, dodać
mąkę. Szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Wlać
mleko, gotować na małym ogniu do zgęstnienia, cały czas mieszając. Doprawić.
Pierś kurczaka przeciąć na pół i rozbić na cienkie plastry. Posypać
przyprawami. Na natłuszczonej blaszce ułożyć kawałki
kurczaka. Piec wstępnie około 10-15 minut w 200 stopniach. Gdy
mięso będzie prawie miękkie, posypać je
szynką pokrojoną w kostkę, drobno posiekanym
porem i
startym serem. Zalać całość
sosem beszamelowym, posypać
bułką tartą. Piec kolejne 10-15 minut do zarumienia wierzchu i miękkości
mięsa. Posypać
natką. Podawać z
ziemniakami,
makaronem lub
ryżem i prostą
sałatką.