ßßß

Cordon bleu to drobiowe roladki nadziane serem i szynką. Ostatnio na amerykańskich blogach kulinarnych zauważyłam kilka przepisów na zapiekankę z kurczakiem w stylu tego tradycyjnego dania i od razu postanowiłam stworzyć jej własną wersję. Delikatne kawałki ziołowego kurczaka wspaniale komponują się z pysznym, kremowym sosem, słoną szynką i ciągnącym się serem - to naprawdę niezwykle proste i bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam, smacznego:) na 2-3 osoby:podwójna pierś kurczaka,kilka dużych plastrów szynki,ćwierć małego pora,ok. 3/4 szklanki startego żółtego sera,przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, ew. słodka lub ostra paprykakilka łyżek bułki tartejopcjonalnie kilka łyżek natki pietruszki do posypania gotowej potrawybeszamel:czubata łyżka masła,czubata łyżka mąki,niecała szklanka mleka,przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowaBeszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę. Szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Wlać mleko, gotować na małym ogniu do zgęstnienia, cały czas mieszając. Doprawić. Pierś kurczaka przeciąć na pół i rozbić na cienkie plastry. Posypać przyprawami. Na natłuszczonej blaszce ułożyć kawałki kurczaka. Piec wstępnie około 10-15 minut w 200 stopniach. Gdy mięso będzie prawie miękkie, posypać je szynką pokrojoną w kostkę, drobno posiekanym porem i startym serem. Zalać całość sosem beszamelowym, posypać bułką tartą. Piec kolejne 10-15 minut do zarumienia wierzchu i miękkości mięsa. Posypać natką. Podawać z ziemniakami, makaronem lub ryżem i prostą sałatką.