Wykonanie

Wspominałam ostatnio, że mam naprawdę niewiele czasu. Na wszystko, w tym na gotowanie. W odstawkę odeszły wymyślne dania - teraz kryterium jest czas (i najlepiej możliwość ugotowania danego dania na 2 dni ;)). Z pomocą przychodzi tu niezawodna
Asia i jej
schab z
marchewką w sosie
porowym . Pyszne
mięso z jednego garnka, bez potrzeby wcześniejszego obsmażania. Zmieniłam tylko ilość
marchewki i czasy gotowania (nie chciałam, żeby z warzywa zrobiła się pomarańczowa paćka). Zapraszam!Składniki:1 łyżka
oleju rzepakowego1 łyżka
masła1
por1 ząbek
czosnku2 niewielkie
marchewki700 g
schabu bez kościpo szczypcie:
suszonego oregano,
czerwonej papryki,
pieprzu500 ml
wody3 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
mąki pszennejW garnku o grubym dnie (u mnie żeliwny) rozgrzać
olej i
masło, poddusić pokrojonego na półplasterki
pora, dodać posiekany
czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać. Zalać gorącą
wodą z
sosem sojowym, dodać
przyprawy:
suszone oregano,
paprykę,
pieprz i zagotować.Cienko pokrojony
schab (jakieś 0,5 cm, to ważne, żeby danie nie gotowało się
wieki!) włożyć w gotujący się
wywar. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego, przykryć garnek i gotować
mięso przez około 45 minut. W międzyczasie 2
razy je przewrócić (najszybciej szczypczykami).Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę
marchewkę i gotować dalej pod przykryciem do kruchości
mięsa przez ok. 30 minut.Przez sitko przesiać obydwie
mąki bezpośrednio do
mięsa, wymieszać i dokładnie zagotować. Jeśli sos nie jest odpowiednio gęsty - dodać odrobinę więcej
mąki i pogotować danie jeszcze kilka minut bez przykrycia.
Mięso podałam z
ziemniakami z
wody i
sałatką z
kapusty pekińskiej. Równie dobrze sprawdzą się wszelakie "słoikowe" sałatki (np.
buraczki!) - dzięki temu obiad będzie jeszcze szybciej.Smacznego!