ßßß
Odkąd wyłowiłam ten przepis z czeluści Wujka Google, nie mam już problemu z utylizacją białek jaj . Gdy tylko pozostaje mi jakieś niewykorzystane białko, zamrażam je w małym pojemniku, a potem wykorzystuję zbiorczo przy pieczeniu poniższej babki. Zamrażanie w żadnym wypadku nie wpływa negatywnie na właściwości białek, ubijają się bez przeszkód.A ktualna edycja fejsbukowej akcji Ciasta na niedzielę ma jako temat przewodni właśnie Wypieki z białek . Duża dowolność przepis u i formy, od babek i biszkoptów poczynając, na bezach i ciasteczkach kończąc. Po stanowiłam odświeżyć więc m oją popisową recepturę na b abkę z białek, choć w trochę bardziej kolorowej niż zwykle ods ł onie.Babka białkowa wychodzi puszysta, mękka i długo zachowuje świeżość. Wykorzystanie barwników spożywczych dało rezultat wspaniale tęczowego wnętrza, którego koloryt jeszcze bardziej podkreśla polewa waniliowa z posypką cukrową .Inna wersja tej babki dostępna na blogu, ale z wykorzystaniem wyłącznie kakao i kisielu, jako barwników to: Kolorowa babka z białek .
Skladniki na 1 okrągłą formę - u mnie silikonowa o średnicy i głębokości ok LxH 24x10 cm7 białek1 szkl. cukru1 i 1/2 szkl. mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szkl. oleju1 olejek aromatyzujący waniliowy4 łyżki wody1 łyżka kakao3 łyżki mąkibarwniki spożywcze w proszku - u mnie żółty, błękitny i czerwonypolewa waniliowakolorowe posypka cukrowa - do dekoracji
Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.Mąkę z proszkiem przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne - a następnie domieszać stopniowo do białek. Dodać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać łyżkę kakao, do pozostałych po łyżce mąki i szczyptę barwnika spożywczego w proszku ulubionego koloru - u mnie żółty, błękitny i czerwony; ilość barwnika to szczypta proszku na czubku noża.Silikonową formę do babki natłuścić olejem . Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta - u mnie kolejność to warstwy: kakaowa => żółta => błękitna => czerwona .Piec ok. 40-45 min. w temp 180C w opcji góra-dół piekarnika, bez termoobiegu, na środkowym poziomie.Bliżej końca pieczenia sprawdzać stan upieczenia ciasta "testem patyczka" - suchy patyczek, można wyjmować!Po wyjęciu z piekarnika, ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie. Następnie już lekko przestudzone wyjąć z formy - lekko ciepłe będzie łatwiej odchodzić o silikonu - odwrócić i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.Po ostudzeniu babkę dowolnie udekorować. U mnie posłużyła temu polewa waniliowa - przyznaję, że kupna - i kolorowa posypka.WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - KokosankiMOJE MAŁE CZAROWANIE - Białkowe ciasto z żurawinąSŁODKIE OKRUSZKI - Pyszne kokosanki na białkachKUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI - Trzeszczące ciasto na białkachMOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Sernik bez seraSZÓSTE NIEBO - Prowansalski tortPROSTO SMACZNIE I DOMOWO - Babka z białekMOŻE COŚ ZJEMY - Śniadaniowa bułka drożdżowa z żurawinąESMERALDA ZE SMAKIEM - Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i orzechamiMOŻE COŚ ZJEMY - Ciasto kakaowe z bezą i kremem jagodowymDOMOWA CUKIERNIA EWY - Mini p avlova z frużelin ą wiśniowąIZIONI PYSZNE SMAKI - Piankowe ciastoCAFE AMARETTO - Ciasto czekoladowe na białkachTO I OWO STOKROTKI - Mini bezyW MOJEJ KUCHNI - Piegusek



