Wykonanie
Sposób na wykorzystanie zalegających w kuchni
białek jaj

Odkąd wyłowiłam ten przepis z czeluści Wujka Google, nie mam już problemu z utylizacją
białek jaj . Gdy tylko pozostaje mi jakieś niewykorzystane
białko, zamrażam je w małym pojemniku, a
potem wykorzystuję zbiorczo przy pieczeniu poniższej babki. Zamrażanie w żadnym wypadku nie wpływa negatywnie na właściwości
białek, ubijają się bez przeszkód.A ktualna edycja fejsbukowej akcji Ciasta na niedzielę ma jako temat przewodni właśnie Wypieki z
białek . Duża dowolność przepis u i formy, od babek i
biszkoptów poczynając, na bezach i ciasteczkach kończąc. Po stanowiłam odświeżyć więc m oją popisową recepturę na b abkę z
białek, choć w trochę bardziej kolorowej niż zwykle ods ł onie.Babka
białkowa wychodzi puszysta,
mękka i długo zachowuje świeżość. Wykorzystanie
barwników spożywczych dało rezultat wspaniale tęczowego wnętrza, którego koloryt jeszcze bardziej podkreśla polewa waniliowa z posypką
cukrową .Inna wersja tej babki dostępna na blogu, ale z wykorzystaniem wyłącznie
kakao i
kisielu, jako barwników to: Kolorowa babka z
białek .

Skladniki na 1 okrągłą formę - u mnie silikonowa o średnicy i głębokości ok LxH 24x10 cm7
białek1 szkl.
cukru1 i 1/2 szkl.
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szkl.
oleju1 olejek aromatyzujący
waniliowy4 łyżki
wody1 łyżka
kakao3 łyżki
mąkibarwniki spożywcze w proszku - u mnie żółty, błękitny i czerwonypolewa waniliowakolorowe posypka cukrowa - do dekoracji
Białka ubić mikserem ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier.
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne - a następnie domieszać stopniowo do
białek. Dodać
olej oraz
wodę i dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać łyżkę
kakao, do pozostałych po łyżce
mąki i szczyptę
barwnika spożywczego w proszku ulubionego koloru - u mnie żółty, błękitny i czerwony; ilość barwnika to szczypta proszku na czubku noża.Silikonową formę do babki natłuścić
olejem . Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta - u mnie kolejność to warstwy:
kakaowa => żółta => błękitna => czerwona .Piec ok. 40-45 min. w temp 180C w opcji góra-dół piekarnika, bez termoobiegu, na środkowym poziomie.Bliżej końca pieczenia sprawdzać stan upieczenia ciasta "testem patyczka" - suchy patyczek, można wyjmować!Po wyjęciu z piekarnika, ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie. Następnie już lekko przestudzone wyjąć z formy - lekko ciepłe będzie łatwiej odchodzić o silikonu - odwrócić i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.Po ostudzeniu babkę dowolnie udekorować. U mnie posłużyła temu polewa waniliowa - przyznaję, że kupna - i kolorowa posypka.WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:NA
CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - KokosankiMOJE MAŁE CZAROWANIE -
Białkowe ciasto z
żurawinąSŁODKIE OKRUSZKI - Pyszne kokosanki na białkachKUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI - Trzeszczące ciasto na białkachMOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Sernik bez
seraSZÓSTE NIEBO - Prowansalski tortPROSTO SMACZNIE I DOMOWO - Babka z
białekMOŻE COŚ ZJEMY -
Śniadaniowa bułka drożdżowa z
żurawinąESMERALDA ZE SMAKIEM - Rolada szpinakowa z
wędzonym łososiem i
orzechamiMOŻE COŚ ZJEMY - Ciasto
kakaowe z
bezą i kremem
jagodowymDOMOWA
CUKIERNIA EWY - Mini p avlova z frużelin ą
wiśniowąIZIONI PYSZNE SMAKI - Piankowe ciastoCAFE
AMARETTO - Ciasto
czekoladowe na białkachTO I OWO STOKROTKI - Mini
bezyW MOJEJ KUCHNI - Piegusek




