Wykonanie
Dzisiaj bardzo
zielona sałatka . Zielona, chrupiąca i zdrowa. Chyba nie muszę dodawać, że także bardzo smaczna bo gdyby tak nie było nie znalazłaby się na blogu. Przyrządziłam ja któregoś dnia na lunch i z przyjemnością zjadłam porcyjkę. Od razu zrobiło się pogodniej i bardziej wiosennie chociaż za oknem pogoda zmienna i, jak to w marcu, jeszcze może sypnąć śniegiem .Nadchodząca wiosna zachęca do lżejszych i bardziej warzywnych posiłków sięgajcie więc po wszystko co zielone z korzyścią dla swojego zdrowia. Zielone mogą być różne sałatki, zielona może być zupa a nawet możecie upiec zielone ciasto chociaż z tym to ja poczekam aż będą polskie
truskawki.Zobacz jakie pyszne ciasto można upiec ze...
szpinakiem!

czas przygotowania: 15 minutskładniki na 2 porcje:2 duże garści świeżych listków
szpinaku1/2
awokadokawałek
ogórka świeżego1-2 łodygi liści
selera naciowego1-2 łyżki jasnego
sezamulistki
koperkuSOS - kilka łyżeczek
oleju rzepakowego2 łyżeczki
soku z limonki albo
cytryny1/2 garstki liści
szpinaku2-3 łodyżki świeżego
koperku1/2 łyżeczki
miodudo smaku -
sól,
pieprz czarny świeżo mielony


Jak zrobić
zieloną sałatkę szpinakową?SOS - do słoika albo małego pojemnika blendera wrzuciłam opłukane i osuszone liście
szpinaku oraz pokrojone na mniejsze kawałki łodygi
koperku. Wlałam
olej,
sok z cytryny i
miód. Zblendowałam na gładki, zielony sos. Doprawiłam do smaku odrobiną
soli i
pieprzem, ponownie zmiksowałam.
Szpinak opłukałam i osuszyłam.
Ogórka umyłam, ale nie obierałam, razem ze skórką pokroiłam w ukośne plastry. Z
selera usunęłam dolną końcówkę łodygi i pozbawiłam twardych, nitkowatych nerwów, pokroiłam w plasterki a listki posiekałam.
Awokado obrałam ze skórki, pokroiłam na kawałki.
Sezam podprażyłam przez kilka chwil na suchej patelni żeby lekko się zezłocił.Na talerzach ułożyłam dookoła plastry
ogórka a na środku liście
szpinaku. Poprzekładałam je kawałeczkami
awokado i
selera. Całość polałam wcześniej przygotowanym sosem i posypałam
sezamem oraz listkami
selera i
koperku.