ßßß Cookit - przepis na Zielono mi! Sałatka szpinakowa z awokado, ogórkiem i selerem

Zielono mi! Sałatka szpinakowa z awokado, ogórkiem i selerem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj bardzo zielona sałatka . Zielona, chrupiąca i zdrowa. Chyba nie muszę dodawać, że także bardzo smaczna bo gdyby tak nie było nie znalazłaby się na blogu. Przyrządziłam ja któregoś dnia na lunch i z przyjemnością zjadłam porcyjkę. Od razu zrobiło się pogodniej i bardziej wiosennie chociaż za oknem pogoda zmienna i, jak to w marcu, jeszcze może sypnąć śniegiem .
Nadchodząca wiosna zachęca do lżejszych i bardziej warzywnych posiłków sięgajcie więc po wszystko co zielone z korzyścią dla swojego zdrowia. Zielone mogą być różne sałatki, zielona może być zupa a nawet możecie upiec zielone ciasto chociaż z tym to ja poczekam aż będą polskie truskawki.
Zobacz jakie pyszne ciasto można upiec ze... szpinakiem!
czas przygotowania: 15 minut
składniki na 2 porcje:
2 duże garści świeżych listków szpinaku
1/2 awokado
kawałek ogórka świeżego
1-2 łodygi liści selera naciowego
1-2 łyżki jasnego sezamu
listki koperku
SOS - kilka łyżeczek oleju rzepakowego
2 łyżeczki soku z limonki albo cytryny
1/2 garstki liści szpinaku
2-3 łodyżki świeżego koperku
1/2 łyżeczki miodu
do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony
Jak zrobić zieloną sałatkę szpinakową?
SOS - do słoika albo małego pojemnika blendera wrzuciłam opłukane i osuszone liście szpinaku oraz pokrojone na mniejsze kawałki łodygi koperku. Wlałam olej, sok z cytryny i miód. Zblendowałam na gładki, zielony sos. Doprawiłam do smaku odrobiną soli i pieprzem, ponownie zmiksowałam.
Szpinak opłukałam i osuszyłam. Ogórka umyłam, ale nie obierałam, razem ze skórką pokroiłam w ukośne plastry. Z selera usunęłam dolną końcówkę łodygi i pozbawiłam twardych, nitkowatych nerwów, pokroiłam w plasterki a listki posiekałam. Awokado obrałam ze skórki, pokroiłam na kawałki. Sezam podprażyłam przez kilka chwil na suchej patelni żeby lekko się zezłocił.
Na talerzach ułożyłam dookoła plastry ogórka a na środku liście szpinaku. Poprzekładałam je kawałeczkami awokado i selera. Całość polałam wcześniej przygotowanym sosem i posypałam sezamem oraz listkami selera i koperku.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/03/zielono-mi-salatka-szpinakowa-z-awokado-ogorkiem-i-selerem-naciowym.html