ßßß


Łosoś Wędzony, awokado i ogórek to jedne z moich ulubionych połączeń charakterystycznych m. in. dla kuchni Azjatyckiej. W wersji "kieliszkowej" ta mini przekąska pięknie prezentuje się tworząc elegancką przystawkę na romantyczną kolacje lub przyjęcie.(na ok. 6 porcji)krem:150 g twarożkunieduży ogórek (ok. 100 g)1,5 łyżki majonezusól, pieprz200 g łososia wędzonego2 awokadosok z 1 limonki (ewentualnie cytryny)czarny sezam (opcjonalnie)koperek
Wszystkie składniki na krem miksujemy ze sobą. Przekładamy do kieliszków. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i również przekładamy do kieliszków.Awokado obieramy i kroimy w kostkę lub za pomocą małej łyżeczki wyżłabiamy malutkie kuleczki.Przekładamy do pucharków.Całość skrapiamy sokiem z limonki (lub cytryny) i posypujemy czarnym sezamem. Dekorujemy koperkiem.
Wskazówki:Przystawkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem, ponieważ mimo skropienia sokiem z cytrusów awokado dość szybko ciemnieje.







