Wykonanie
Pasta jajeczna na świeżym, domowym
chlebie to jedno z moich ulubionych śniadań. W ogóle lubię
jajka i jem je często, może nawet za często, ale co tam! Przecież nigdy nie słyszałam żeby ktoś umarł z powodu przejedzenia się
jajami.
Pasta jajeczna jest łatwa i szybka do przygotowania. Najbardziej lubię taką klasyczną, tylko z dodatkiem
szczypiorku. Ale można ją przyrządzać z różnymi dodatkami - z
żółtym serem,
twarogiem, z
pomidorami czy
rybą. Będzie pyszna jeśli doprawicie ją swoimi ulubionymi
ziołami. Do tego świeże bułeczki albo dobry, domowy
razowy chleb i jest pysznie!
Pasta z
jajek i
sera Bursztynczas przygotowania: 20 minutskładniki:4
jajka kurze100 g
sera żółtego Bursztyn, 3-miesięcznego1 łyżka
majonezu1 łyżka
jogurtu naturalnego1 łyżka dobrego
ketchupu pomidorowegodo smaku -
sól,
papryka mielona słodka,
sos tabasco original
Jak zrobić pastę z
jajek i
sera żółtego?
Jajka umyłam. Ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie a następnie obrałam ze skorupek. Starłam na tarce jarzynowej o średnich oczkach na małe wiórki. Tak samo starłam
ser Bursztyn.Do startych składników dodałam
majonez,
jogurt i
ketchup, wymieszałam dokładnie. Pastę doprawiłam
solą,
papryką oraz
ostrym sosem tabasco. Podałam z
żytnim chlebem.Sami widzicie jak to szybko i łatwo się robi i jakie teraz mam pyszne śniadanie!