ßßß
Kochani, ten weekend obfitował w szalone pomysły, dobre jedzenie, spontaniczne reakcje i czas z najbliższymi. A plan był kanapowy, no cóż nie wyszło. W tak aktywny czas średnio był czas aby stać przy garach ale, przyjaciele nie zawiedli i dali zastrzyk pozytywnych kulinarnych przekąsek i napojów :) Tak więc po kolei Piątek : Najspokojniejszy z dni tak wiec można było podłubać i tak też się stało.Zalegliśmy z Mężem na kanapie i... dopadł nas głód. Więc jak głód to kanapeczki a jak kanapa to piwko i TV. Tak więc pierwsze danieOkrągłe kanapki z sosami.Cóż potrzebujemy:porcja na 2 osoby:4 - 6 kromek pieczywa tostowegojeden nie za duży pomidorszyneczka w plastrachser żółtyodrobina sałatymajonezjogurt naturalny ( Polecam Bakoma gęsty)ketchuppaprykęziołaczosnekcebulewykałaczkipieprzsólNiby proste a uroczo wyglądające na stole danie. Zacznijmy od sosów by się dobrze przegryzły i tak Sos 1:Czosnkowy. Najbardziej chyba popularny i najłatwiejszy do zrobienia sos domowy. w proporcji 2:1 mieszamy majonez i jogurt naturalny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sporo pieprzu, troszkę ziół np prowansalskich, sól. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji i wkładamy ( szczelnie obwiniać folią bądź zamknąć w pojemniku) do lodówki. Sos 2: Mexico City. Do pikantnego ketchupu dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, czosnek. Ja osobiście lubię to wszystko w jednolitej konsystencji wiec zmiksowane i przetarte przez sito. Kanapki przygotowujemy za pomocą szklanki, najlepiej wysokiej, wąskiej. Z pieczywa, plastrów szyki i sera wykrajmy kółka. Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, pomidora kroimy w plastry. Układamy na sobie na zmianę, pieczywo, szynkę, ser, pomidora, i sałatę, wszystko przekładając cieniutką warstwą sosu. Na koniec spinamy wykałaczką. Poleca się jeść jak kukurydzę, maczane w sosie.Smacznego.