ßßß Cookit - przepis na Łódeczki z jajek czyli regaty na liściach sałaty

Łódeczki z jajek czyli regaty na liściach sałaty

nazwa

Wykonanie

Pamiętam jak robiłam takie łódeczki kiedy byłam mała. Mama kupiła mi książkę z ciekawymi poradami na temat jak sobie radzić w różnymi drobiazgami w domu. Książka była przeznaczona właściwie dla dzieci i ew. ich rodziców a łódeczki były pomysłem na wesołe śniadanie albo przyjęcie dla koleżanek. Kiedy mój syn był mały też robiłam mu takie żeby zachęcić do jedzenia a sam pomysł jest chyba bardzo popularny.
Mimo to pokażę Wam je bo może znajdzie się choć jedna osoba, które ich nie zna :-) Można je zrobić dla dzieciaków albo na spotkanie z przyjaciółmi jako koreczki.
składniki:
4 jajka kurze (z jednego powstaną 2 łódeczki)
kilka plasterków sera żółtego twardego
1 kawałek sera (plaster grubości 5 - 10 mm)
do smaku: sól, papryka mielona
do przybrania: kilka liści sałaty, kilka gałązek cienkiego szczypiorku
sos: 3 łyżki majonezu + 4 łyżki jogurtu + 2 łyżki pikantnego ketchupu
dodatkowo: szpadki albo wykałaczki
sposób przygotowania: Jajka umyłam, ugotowałam na twardo a gdy dobrze wystygły obrałam ze skorupek i przekroiłam wzdłuż na pół. Gruby plaster sera pokroiłam na kawałki ok. 2 x 2 cm. Z cieńszych plastrów wycięłam trójkąty. Każdą połówkę jajka ułożyłam na kostce sera, oprószyłam solą i papryką. Na wykałaczkę nałożyłam żagiel (trójkątny plasterek sera) i wbiłam ją aż do podstawy czyli poprzez jajko do kostki sera pod spodem. Żaglówki ustawiłam na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, posypałam posiekanym szczypiorkiem. W miseczce obok podałam sos.
Sos: majonez wymieszałam dokładnie z jogurtem i ketchupem, doprawiłam solą i mieloną papryką w/g własnego smaku.
Innym sposobem jest wbicie w jajko dwóch wykałaczek i wstawienie serowego żagla pomiędzy nie i ułożenie łódeczek bezpośrednio na sałacie bez koreczkowego serowego spodu. Do tych koreczków wybierzcie nieduże jajka aby łatwo było je jeść.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/odeczki-z-jajek-czyli-regaty-na.html