Wykonanie
Surówka z buraków czerwonych i
sałaty lodowej to samo zdrowie i ogromne ilości błonnika, które radośnie przeczyszczą nasz przewód pokarmowy 😉 Kontrastowe, rześkie kolory dodatkowo podkreślają walory smakowe tej nieskomplikowanej surówki.CiekawostkaSkładniki2–3 nieduże
buraki ćwikłowe,4–6 liści
sałaty lodowej,3
jajka kurze (M-ki),50-100g
sera żółtego (Mazdamer, Radamer albo inny –er 😉 )2–3 łyżki
jogurtu naturalnego,1 łyżka majonezu,warzywko lub
sól oraz
pieprz mielony, świeży.
Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie
buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z
sałaty obrywamy kilka liści, płuczemy je i rwiemy na drobne kawałki. Dodajemy
jogurt, majonez i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę
jajka oraz tarty
ser żółty, delikatnie mieszamy i surówka z buraków czerwonych gotowaNajlepiej prezentuje się podana na liściach
sałaty, w otoczeniu żółtego koloru, np. tłuczonych ziemniaków.
Smacznego!
Surówka z buraków czerwonych i
sałaty lodowejSurówka z buraków ćwikłowych i
sałaty lodowej to lekka przekąska o wysokiej zawartości błonnika i rześkich kolorach, które podkreślają jej wyrazisty smak.Składniki:
buraki ćwikłowe — 2–3 szt.
sałata lodowa — 4–6 liści
jajka kurze — 3 szt. (M-ki)
ser żółty — 5–10 dag
jogurt naturalny — 2–3 łyżki stołowemajonez — 1 łyżka stołowawarzywko lub
sól oraz
pieprz mielony świeży