ßßß Cookit - przepis na Surówka z buraków czerwonych i sałaty lodowej

Surówka z buraków czerwonych i sałaty lodowej

nazwa

Wykonanie

Surówka z bura­ków czer­wo­nych i sałaty lodo­wej to samo zdro­wie i ogromne ilo­ści błon­nika, które rado­śnie prze­czysz­czą nasz prze­wód pokar­mowy 😉 Kon­tra­stowe, rześ­kie kolory dodat­kowo pod­kre­ślają walory sma­kowe tej nie­skom­pli­ko­wa­nej surówki.
Cie­ka­wostka
Składniki
2–3 nie­duże buraki ćwi­kłowe,
4–6 liści sałaty lodo­wej,
3 jajka kurze (M-ki),
50-100g sera żół­tego (Maz­da­mer, Rada­mer albo inny –er 😉 )
2–3 łyżki jogurtu natu­ral­nego,
1 łyżka majo­nezu,
warzywko lub sól oraz pieprz mie­lony, świeży.
Jajka gotu­jemy na twardo. W mię­dzy­cza­sie buraki obie­ramy, myjemy i ście­ramy na tarce o gru­bych oczkach. Z sałaty obry­wamy kilka liści, płu­czemy je i rwiemy na drobne kawałki. Doda­jemy jogurt, majo­nez i dokład­nie wszystko mie­szamy. Dopra­wiamy do smaku przy­pra­wami. Na koniec doda­jemy obrane i pokro­jone w kostkę jajka oraz tarty ser żółty, deli­kat­nie mie­szamy i surówka z bura­ków czer­wo­nych gotowa
Naj­le­piej pre­zen­tuje się podana na liściach sałaty, w oto­cze­niu żół­tego koloru, np. tłu­czo­nych ziem­nia­ków.
Smacz­nego!
Surówka z bura­ków czer­wo­nych i sałaty lodo­wej
Surówka z bura­ków ćwi­kło­wych i sałaty lodo­wej to lekka prze­ką­ska o wyso­kiej zawar­to­ści błon­nika i rześ­kich kolo­rach, które pod­kre­ślają jej wyra­zi­sty smak.
Skład­niki:
buraki ćwi­kłowe — 2–3 szt.
sałata lodowa — 4–6 liści
jajka kurze — 3 szt. (M-ki)
ser żółty — 5–10 dag
jogurt natu­ralny — 2–3 łyżki sto­łowe
majo­nez — 1 łyżka sto­łowa
warzywko lub sól oraz pieprz mie­lony świeży
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/surowka-z-burakow-czerwonych-i-salaty-lodowej