Wykonanie
Takie trochę śmieszne koreczki na przegryzkę. Tylko proszę nie mówić, że mi się nudzi w kuchni :-) No dobra, może troszeczkę :D Przedstawiam rodzinkę państwa Jajecznych.
składniki:10 - 15 jajeczek przepiórczych (tyle sztuk ile chcemy zrobić koreczków)10 - 15 marynowanych kapeluszy
grzybków10 - 15 krążków
marchewki z marynaty (albo świeżej, obgotowanej)1 kawałek
papryki marynowanejkilka grubszych plastrów
sera żółtego, twardego (min.5 mm)kilka łodyżek
natki pietruszkikilka listów
sałatydodatkowo: wykałaczki lub szpadkiSOS - 4 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezu2 łyżki posiekanego drobno
szczypiorkudo smaku:
sól,
pieprz biały mielonysposób przygotowania:
Grzybki odsączyłam z marynaty. Jajeczka przepiórcze ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, delikatnie obrałam ze skorupek. Włożyłam je do słoiczka i zalałam
octową marynatą od
grzybów, odstawiłam do lodówki na min. 2 - 3 godziny. Następnie dokładnie osączyłam.Łodyżki
natki pocięłam na kawałeczki dł. ok 5 mm i zrobiłam oczka wciskając je w
jajka. Buzie zrobiłam z małych kawałeczków marynowanej
papryki nacinając lekko
jajko końcem nożyka i wsuwając w nacięcie
paprykę. Z plastrów
sera wykroiłam kółka kieliszkiem - to będzie podstawa koreczka.
Marchewkowe krążki miałam z marynaty grzybowej, ale można użyć zwykłej
marchwi, ugotowanej u pokrojonej na kawałki albo wykorzystać np. plasterki
ogórka konserwowego.Montujemy ludki - na krążku
sera położyłam krążek
marchewki, na to ustawiłam jajeczko i nałożyłam kapelusik z
grzybka marynowanego (u mnie tzw. panienki czyli muchomorki rdzawobrązowe) - całość spięłam od góry wykałaczką. Ludki ustawiłam na półmisku wyłożonym
sałatą i listkami
natki. Podałam z sosem.Sos:
jogurt wymieszałam z
majonezem, doprawiłam
solą,
pieprzem i dodałam
szczypiorek.