Wykonanie
Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki wypełnione nadzieniem z
mięsa,
grzybów lub
sera. Zazwyczaj podawane są w towarzystwie
sosu pomidorowego oraz tartego
parmezanu. Ja postanowiłam wykorzystać je w
sałatce.
Sałatka z tortellini to bardzo popularny przepis w wielu domach. Właściwie za każdym razem, gdy
jadłam ją gdzieś na imprezie, smakowała inaczej. Jak to przy
sałatce - istnieje pełna dowolność doboru składników, zatem możecie dodać do niej wszystko, na co macie ochotę. W nadchodzący weekend mamy Andrzejki, jest więc doskonała okazja, aby poeksperymentować z tym przepisem. Jeśli skusicie się na jego przygotowanie, mam dla Was małą radę. Podczas zakupu tortellini, wybierzcie to, które leży w lodówce. Jest smaczniejsze, niż suchy odpowiednik, stojący na półce obok
makaronów.
Składniki:1 opakowanie tortellini z
grzybami200 g dowolnej
szynki1-2
ogórki szklarniowe120 g
sera żółtego1 pęczek
szczypiorkupuszka
kukurydzy3 stołowe łyżki
majonezu2 stołowe łyżki
jogurtu naturalnego2 ząbki
czosnkusól,
pieprzPrzygotowanie:Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy i studzimy.
Szynkę kroimy w kostkę.
Ogórka obieramy i również kroimy w kostkę.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Szczypior drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy osączoną z zalewy
kukurydzę i dokładnie mieszamy.W osobnym naczyniu łączymy
majonez,
jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
sól i
pieprz do smaku. Gotowy sos dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
Sałatkę odstawiamy do lodówki na 2h przed podaniem, aby się przegryzła.Smacznego!